Naboene skuffa over høyhus på Volsdalsberga

Naboene er skuffa og misfornøyde etter at politikerne i Ålesund torsdag kveld sa ja til det omstridte utbyggingsprosjektet like ved sentrum på 14 etasjer.

Utbygging på Volsdalsberga

Slik kan det bli seendes ut på Volsdalsberga i Ålesund etter at bystyret sa ja til utbyggingsprosjektet på 14 etasjer.

Foto: Ulsmo

Naboene hadde håpet på et helt annet utfall, da de møtte opp i bystyret torsdag kveld.

Men med 31 mot 18 stemmer sa politikerne ja til å bygge 14 etasjer på Volsdalsberga, i tråd med rådmannens innstilling.

Stein Lauritzen

Nabo Stein Lauritzen var svært skuffet over vedtaket om å bygge 14 etasjers hus i nabolaget. Flere av de som allerede bor på Volsdalsberga mener det blir alt for høyt.

Foto: Trond Vestre / NRK

– Jeg er veldig skuffa og jeg synes det er utrolig at plan- og byggesaksutvalget sin konklusjon bare måkes til side på denne måten. Jeg må også si at når varaordføreren sier at det er mange hensyn å ta, men det viktigste er hensynet til utbygger så lurer jeg på hvor demokratiet er blitt av, sier Stein Lauritzen.

Mindretallet ønsket å redusere høyden til 10 etasjer i tråd med innstillinga fra Plan- og byggesaksutvalget.

- Kan koste på oss et smil

Det er selskapet Ulsmo, som eies og drives av Ulstein-familien, som vil bygge ut på Volsdalsberga. I alt skal det bygges inntil 150 leiligheter i området.

Selv om Ulsmo vant frem i forhold til det som har vært det mest omstridte spørsmål så var heller ikke utbygger helt fornøyd.

– Jeg synes selvsagt at vedtaket er flott, og vi kan påkoste oss et smil. Men jeg er ikke særlig happy over at biten ut til badeflaket skal være universelt uniformet bare fordi at alt annet skal være det, sa Ingerid Ulstein etter møtet.

Tøff ordbruk

Tore Johan Øvstebø (KrF)

Varaordfører Tore Johan Øvstebø (KrF) brukte sterke ord om innstillinga fra plan- og byggesaksutvalget.

Foto: Trond Vestre / NRK

Det ble en debatt med skarpe fronter og ordbruken var tøff, og der særlig varaordfører Tore Johan Øvstebø (KrF) sitt innlegg pådro seg manges vrede.

– Vi må være forutsigbare og seriøse. Dette handler om vårt omdømme. Å kutte til 10 etasjer uten at forslaget er utredet er useriøst. Det alternativet som plan- og byggesaksutvalg har innstilt på, er bingo, sa Tor Johan Øvstebø.

– Forutsigbar og seriøs? Det er et unisont nei fra naboene. Skal vi ikke ta disse på alvor? spurte Thor Hansen (Ap).

– Jeg blir litt forbanna når jeg hører varaordføreren bære utbyggeren på gullstol. Det er folket som har valgt oss, ikke Ulsmo og Ålesund Kommunale Eiendom, sa Steffen Falkevik (V).

Ap delte seg

Høyre, FrP, KrF og deler av Arbeiderpartiet stemte for rådmannens innstilling som innebærer 14 etasjer. For Arbeiderpartiet som var delt omtrent på midten, har det vært en vanskelig sak.

– Dette har vært den mest krevende saken Arbeiderpartiet har hatt i denne perioden. Men jeg mener at tilrådinga fra plan- og byggesaksutvalget kan føre til at hele utbygginga blir satt i spill. Ingen er tjent med det, sa Svein Rune Johannessen (Ap).

– Det er ikke noe tvil om at vi lar oss presse av utbygger som stiller krav og kommer med dårlige skjulte trusler om å trekke prosjektet, og det synes jeg er trist, sier Sindre Nakken (Ap).