NRK Meny
Normal

Snøsmeltinga øker faren for skred fra Mannen

Meteorologene melder om høyere temperaturer og mer snøsmelting i området rundt fjellet Mannen i Romsdalen.

Høyere temperaturer har igjen satt fart i fjellpartiet Mannen i Rauma. Bevegelsene i partiet Veslemannen er oppe i 2,5 millimeter i døgnet, og den siste uka skal fjellet ha bevegd seg 9,8 millimeter.

  • Les også:

Været er avgjørende for hvordan fjellet beveger seg. Til helgen melder meteorologene høyere temperaturer som vil føre til økt snøsmelting i fjella. Blir det vått i været i tillegg øker også sjansene for at 12 000 lastebillass med stein raser i Romsdalen.

Øker trykket i Mannen

Brigt Samdal - Regionsjef Vest NVE

Brigt Samdal er regionsjef i regionkontor Vest ved NVE i Førde.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

Brigt Samdal i NVE forteller om hvorfor snøsmeltingen kan øke skredfaren. I den siste rapporten fra NVE skriver geologene at fjellpartiet Veslemannen har hatt en økning i bevegelsene siden mai og ligger nå i den øvre delen av grønt farenivå.

– Det vi nå har kunnskap og tro om er at snøsmeltingsfasen, som vi nå er inne i, kan øke trykket og gi endringer i fjellpartiet. Da kan vi gå fra grønt til gult farenivå, sier Samdal.

Men han kan ikke si sikkert at dette er uvanlige bevegelser eller om det er naturlige svingninger man ser hvert år. Geologene i NVE følger fjellet tettere enn noensinne.

– Vi må ta alt på alvor. Det kan hende at det vil roe seg ned før vi ser en ny utvikling til høsten igjen. Vi har kontroll og er avslappa inntil videre, sier regionsjefen.

Uvanlig mye snø

Meteorolog ved Værvarslinga på Vestlandet, Jørgen Grønneberg, sier at temperaturen vil øke betydelig i helga.

– I løpet av fredagen ser vi et væromslag. Det blir sol og temperaturen vil øke fra 2–3 plussgrader til over 10. Snøen vil minke betydelig de to dagene, sier Grønneberg.

Det er uvanlig mye snø i fjella, sier meteorologen. Forsommeren har vært kjølig med mye nedbør. Springer temperaturen i været vil enorme vannmengder renne nedover fjellsidene.

  • Les også:
  • Les også:

– Den verste kombinasjonen er nedbør og varme, da er snøsmeltingen størst.

Det er usikkert hvordan været blir ved Mannen i neste uke – men Grønnemyr holder en knapp på lavere temperaturer og nedbør.

Udramatisk – inntil videre

Ordførar Lars Olav Hustad i Rauma

Ordføreren i Rauma kommune, Lars Olav Hustad, sier at de er forberedt hvis det går skred fra Mannen.

Foto: Olaug Bjørneset / NRK

Ordføreren i Rauma, Lars Olav Hustad, sier at de hele tiden har vært klar over faren ved snøsmelting.

– Geologene har sagt klart fra om at varme og issmelting kan føre til større bevegelser. Blir bevegelsene enda større må vi dra frem planene for hva vi skal gjøre. Men foreløpig er vi avslappa.

Medietrykket var enormt på geologene og ordføreren i oktober i fjor da de første meldingene om Mannen kom.

– Denne gangen vil vi arrangere pressetreff tidligere. Det ble et voldsomt trykk, spesielt på geologen og meg. Vi må ha litt ro mellom slaga, sier Hustad.

Inntil videre står Mannen støtt i Romsdalen. Men blir bevegelsene større vil konsekvensene være mange.

– Det er bare fjellet som bestemmer når vi må evakuere innbyggerne på Horgheim igjen – og det må vi selvsagt gjøre hvis bevegelsene øker. Det er også uheldig å måtte stenge Raumabanen. Den må gå hver dag.

Pressekonferanse på rådhuset på Åndalsnes om Mannen

F.v.: Lensmann i Rauma, Andreas Hustad, ordfører Lars Olav Hustad og geolog i NVE, Lars Harald Blikra under en pressekonferanse på Åndalsnes i fjor høst.

Foto: Lena Høyberg / NRK
Mannen