Hopp til innhold

– Rønneberg er en av de store heltene

Statsminister Erna Solberg (H) sier vi skal minnes Joachim Rønneberg som en av de store heltene i norsk krigshistorie.

Trontaledebatten 2018 Erna Solberg

Statsminister Erna Solberg (H) minnes Joachim Rønneberg som en av de store krigsheltene.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Søndag kom nyheten om at Joachim Rønneberg er død, 99 år gammel. Han er mest kjent for å ha ledet tungtvannsaksjonen på Vemork i februar 1943. Mange mener dette er en av de viktigste sabotasjeaksjonene som ble utført under andre verdenskrig.

Flere har reagert med sorg og ønsker å hedre krigshelten. En av dem er statsminister Erna Solberg (H).

Statue Joachim Rønneberg

Søndag hadde det blitt lagt ned blomster ved Rønneberg-statuen i Ålesund.

Foto: Øyvind Sandnes / NRK

– Rønneberg er en av de store heltene i norsk krigshistorie. Vi skal minnes han som en viktig del av motstandsbevegelsen i Norge, sier Solberg til NRK.

Hun sier det er trist at Rønneberg er død, men legger til at han har levd et langt og rikt liv, og at han har bidratt med mye kunnskap om krigen

– Det står stor respekt av hans deltakelse i ulike aksjoner og det han har fortalt om disse.

– Vi er fattigere uten

Med Joachim Rønneberg har vi mistet et av de siste tidsvitnene etter krigen. Det sier Eva Vinje Aurdal som er ordfører i hjembyen til Rønneberg, Ålesund.

Eva Vinje Aurdal

Ordfører i Ålesund, Eva Vinje Aurdal, mener det står respekt av Rønneberg sin innsats, både under og etter krigen.

Hun mener det står respekt av innsatsen til krigsveteranen, både under og etter krigen.

– Vi er fattigere uten Joachim Rønneberg iblant oss. Samtidig tenker jeg at den klare og tydelige stemmen han var, om at vi aldri må glemme krigen, vil leve videre, sier Aurdal.

– En av de fremste motstandsmennene

Journalist og forfatter Gunnar Myklebust har skrevet boken «Tungtvannssabotøren. Joachim H. Rønneberg–Linge-kar og fjellmann». Han mener at Rønneberg vil bli husket som en av de fremste motstandsmennene under andre verdenskrig.

Gunnar Myklebust intervjuar Ragnar Ulstein

Journalist og forfatter Gunnar Myklebust har skrevet boken om Joachim Rønneberg.

Foto: Arne Flatin / NRK

Myklebust beskriver ham som en fremstående leder i motstandsarbeidet, men vektlegger at han var beskjeden på egne vegner.

– Joachim var ikke opptatt av å fremstille seg selv som en krigshelt. Han mente at de som ga livet sitt for landet var de store heltene under krigen.

Myklebust får støtte av Arnfinn Moland, historiker og tidligere leder av Norsk Hjemmefrontmuseum.

– Han vil bli husket som en av de store og siste tungtvannssabotørene. De utførte en aksjon som var helt etter boken.

Joachim Rønneberg

Joachim Rønneberg er mest kjent for å ha ledet tungtvannsaksjonen på Vemork i februar 1943.

Foto: Frode Berg / nrk

– Et forbilde

Rønneberg har i mange år hatt nære band til Heimevernet. Eirik Kristoffersen, sjef for Heimevernet, sier til NRK at han har hatt gleden av å møte krigsveteranen flere ganger.

Høring i Stortingets kontroll-og konstitusjonskomite, Eirik Johan Kristoffersen

Eirik Kristoffersen, sjef for Heimevernet, sier at Joachim Rønneberg var og vil alltid være et forbilde.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– Joachim var og vil alltid være et forbilde. Han var tydelig på at fred, frihet og demokrati er noe vi ikke skal ta for gitt.

– Jeg vil huske han spesielt som en soldat og hedersmann som satte menneskeverdet høyest, og som fullt ut forstod at forsvarsvilje starter hos hver enkelt av oss som bor i Norge, sier Kristoffersen.

Også forsvarsminister Frank Bakke-Jensen roser Rønneberg. Krigshelten er bærer av Krigskorset og i 2015 mottok han Forsvarets hederskors for sin innsats for å formidle krigshistorie.

Haakon Bruun-Hanssen

Rønneberg var en av våre aller beste, sier forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen.

Foto: martin steinholt / nrk

– Joachim gikk foran og tok opp kampen for det vi er og det vi tror på. Han hadde en sentral rolle som tidsvitne og gjorde et viktig informasjonsarbeid i tiden etter andre verdenskrig.

Rønneberg var en av våre aller beste, sier forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen.

– Han sto fram som en fremragende ung leder da det gjaldt som mest for Norge. Rønneberg har ikke bare vært en stor inspirasjon og forbilde for våre spesialstyrker, han var også en inspirasjon for svært mange av våre ledere og soldater i Forsvaret, og han minnet oss alle stadig om at friheten ikke er gratis.

Se dokumentaren «Den siste sabotøren».

Norsk dokumentar. Bare 23 år gammel ble Joachim Rønneberg plukket ut til å lede kommandosoldatene som skulle stoppe Nazi-Tysklands forsøk på å lage en atombombe. Aksjonen mot tungtvannsfabrikken på Vemork ble gjennomført på en så imponerende måte at den fremdeles er på pensumlisten for dagens spesialsoldater. Nå forteller 95 år gamle Rønneberg hvordan han opplevde den dramatiske aksjonen.

Se dokumentaren: Bare 23 år gammel ble Joachim Rønneberg plukket ut til å lede kommandosoldatene som skulle stoppe Nazi-Tysklands forsøk på å lage en atombombe. Aksjonen mot tungtvannsfabrikken på Vemork ble gjennomført på en så imponerende måte at den fremdeles er på pensumlisten for dagens spesialsoldater.