Hopp til innhold

– Ren medisin

Denne mannen går på Sukkertoppen oftere enn de fleste skifter T-skjorte. Turtrafikken på dette fjellet er nesten tredoblet på 10 år.

på sukkertoppen

Sprek: Alf Otto Krogen (66) går på Sukkertoppen omtrent daglig. Hele året, uansett vær. – Det er medisin, sier han.

Foto: Roger Oldeide / NRK

66-åringen Alf Otto Krogen fra Ålesund går til toppen av Sukkertoppen omtrent daglig. Hele året, uansett vær, stavrer han seg opp det 314 meter høye fjellet på Hessa i høyt tempo. I 2010 besteg han fjellet smått utrolige 555 ganger.

Gjørmete

Søleføre: Det går unna opp Sukkertoppen med Alf Otto Krogen. Uansett føre.

Foto: Roger Oldeide / NRK

– Det er jo blitt en slags mani da. Er man så heldig å ha helsa i behold, så må man utnytte det. Plutselig en dag så sitter man der, uten å kunne gjøre noe som helst, sier Krogen som er på sin tredje fjelltur for dagen.

– Ikke vært syk på årevis

Krogen opp Sukkertoppen

Lommekjent: Krogen kjenner hver en stein og tue på dette fjellet. I 2010 besteg han fjellet 555 ganger.

Foto: Roger oldeide / NRK

Han har vært glad i å gå på fjellet så lenge han kan huske. Siden han flyttet til Hessa i 1986 har tur på Sukkertoppen vært den daglige treningen. I tillegg har han gått de fleste andre fjelltoppene i fylket, gjerne flere ganger.

Sukkertoppen opp

Flere personer kommenterer at de har sett den gamle mannen passere dem både opp og ned flere ganger på samme tur. Her er Krogen på sin tredje tur for dagen.

Foto: ROGER OLDEIDE / NRK

– Men Sukkertoppen kan man gå selv om man har snø opp til lårene. Man skal ha litt motstand, sier Krogen mens han med lette steg tripper oppover det kuperte terrenget. Han kan fortelle at han ikke har vært syk på årevis og omtaler fjellturene som ren medisin.

Krogen mot toppen

Tempo: Krogen anslår han bruker rundt 17–18 minutter fra asfalten til toppen.

Foto: Roger Oldeide / NRK

Hans beste målte tid er 15.45 minutter. Den satt han som 60-åring.

– Jeg gikk sikkert fortere da jeg var yngre, men da tok jeg ikke tiden, sier han.

Flere tar turen opp

Krogen på toppen

Skriver seg inn: Her skriver Krogen seg inn for tredje gang denne dagen. Stadig flere går denne turen viser statistikk.

Foto: ROGER OLDIEDE / NRK

Navnene på alle dem som skriver seg inn i bøkene på Sukkertoppen havner hjemme hos Arne Roger og Liv Jorunn Tafjord på Hessa. De har levert og hentet navnebøkene siden foreningen Skarbøvika Vell la ned aktiviteten i 1996.

Bøkene fra 90-tallet frem til i dag har de hjemme, i kassevis.

– Vi ser en tydelig økende trend av turgåere på dette fjellet. For eksempel var det 11 990 personer som gikk opp i 2004, mens det i 2014 var 29 563. Det er nesten en tredobling, sier Tafjord som legger alle tall, måned for måned, inn i Exel.

Navnebøker for Sukkertoppen

Kassevis: Arne Roger Tafjord har håndtert navnebøkene fra Sukkertoppen siden 90-tallet og fører statistikk basert på disse. Trafikken opp Sukkertoppen har tredoblet seg på 10 år.

Foto: Roger Oldeide / NRK

– 2014 var et knallår preget av lite snø og godt turføre. Vi kan si en del om hvordan været har vært ved å se på denne statistikken, poengterer Tafjord som ikke vet han skal gjøre med bøkene.

– Det føles ille å bare kaste dem. Kanskje vi skal gi dem til KBG, spøker han.

– Særdeles gledelig

Folkehelsekooridinator i Ålesund kommune, Kathrin Kobbevik, synes det er stas å få høre om 66-åringen.

Kathrin Kobbevik

– Folkehelsen hadde vært mye bedre om flere fulgte hans eksempel. Å gå i fjellet har bare positive effekter. Man får trent hele kroppen og det styrker også den psykiske helsen, sier folkehelsekoordinator i Ålesund kommune, Kathrin Kobbevik.

Foto: Pål Kristian Lindseth / NRK

– Det er særdeles gledelig å høre om slike tilfeller. Folkehelsen hadde vært mye bedre om flere fulgte hans eksempel. Å gå i fjellet har bare positive effekter. Man får trent hele kroppen og det styrker også den psykiske helsen. Frisk luft og tilskudd av D-vitamin kommer i tillegg, forklarer Kobbevik.

Folkehelsekoordinatoren og Krogen vil oppfordre folk om å bruke naturen og de rikholdige friluftstilbudene.

– Vi er heldige som bor så tett på disse fjellene. Det er bare å komme seg ut å bruke dem, oppfordrer Alf Otto Krogen og skriver seg inn i boka for tredje gang på samme dag.