Normal

– Jeg vil ha det sånn som jeg har det

I dag skal innbyggerne i Hareid stemme over sammenslåing med Ulstein.

Kirsti Tretnes og Laila Vasstein Alvestad

Kirsti Tretnes og Laila Vasstein Alvestad meneder de har det bra slik kommunen er nå.

Foto: Trond Vestre / NRK

I Hareid sentrum er det stor spenning og meningene er delte.

Hareid sentrum

I Hareid sentrum er meningene delte før de skal stemme over sammenslåing med Ulstein.

Foto: Trond Vestre / NRK

– Jeg vil ha det sånn som jeg har det,sier Laila Vasstein Alvestad.

Venninnen Kirsti Tretnes er litt mer usikker.

– Jeg vet ikke, jeg vil ha det slik som det er. Men det er litt naturstridig at vi har ei øy med en kommunegrense over, sier hun.

Tror resultatet blir jevnt

Det er ikke lett, og det er ingen som sitter med fasiten. Folk vet hva de får i den kommunen de bor i, og folk er stort sett fornøyd. Samtidig forandrer det seg raskt med nye krav og tøffere konkurranse.

Anders Riise

Ordfører i Hareid, Anders Riise, tror avstemningen blir jevn.

Foto: Trond Vestre / NRK

Folk i Hareid har allerede vært med i en folkeavstemning der de sa et klart nei. Både til en storkommune på Ytre Søre Sunnmøre og en storkommune der Ålesund var med. Men den gangen var det også mange som etterlyste en versjon der bare Ulstein og Hareid var med. Det er det folk skal ta stilling til nå, men det er ikke sikkert det får flertall heller.

– Magefølelsen er at dette blir et «close race». Det er et stort engasjement og jeg tror mange er klarere i standpunktet sitt nå, sier ordfører i Hareid, Anders Riise.

Enklere å forholde seg til denne avtalen

På sosiale medier går diskusjonen friskt, det gjør den også utenfor matbutikken i Hareid sentrum.

Atle Måseide

Atle Måseide mener at denne folkeavstemningen er enklere for innbyggerne å forholde seg til.

Foto: Trond Vestre / NRK

Filosof Atle Måseide sier at det spørs på hvilket utgangspunkt man har om man synes sammenslåingen er en god ide eller ikke.

– De kulturelle forskjellene vil Hareid tjene på at ble opphevet ved at en kom inn i en kultur der man tenkte langsiktig og ikke bar preg av den gamle fiske- og fangstkulturen der man stolte på hellet. På den andre siden, at det vil bli så mye bedre ved at man får effektivisert helse- og omsorgstjenestene og skolene, det er bare fikse ideer eller på godt norsk: skvalder, sier han.

Ordfører Anders Riise mener det er enklere for innbyggerne å ta stilling til denne sammenslåingen.

– Ålesundsalternativet ble litt for stort og litt for ullent for mange, det samme ble Runde-alternativet der det ikke var så godt klima i forhandlingene.

– Hareid-Ulstein er en helt klar hverdagsregion. Vi pendler mye og har familie i begge kommuner, i tillegg til samme kulturelle aktiviteter. Det er enklere måte å forholde seg til denne avtalen enn det som ble utredet sist, sier han.