NRK Meny
Normal

Avtalen mellom Ulstein og Hareid er signert

Ulstein og Hareid er enige om å slå seg sammen. – Nå er vi nede på et nivå der folk ser fornuften av sammenslåing, sier ordfører i Hareid, Anders Riise.

Ordfører i Hareid, Anders Riise og ordfører i Ulstein Knut Erik Engh

Ordførerne i Hareid og Ulstein signerte torsdag avtale om å slå seg sammen.

Foto: Lars Ivar Nordal / NRK

Klokka 17.45 torsdag signerte Ulstein og Hareid intensjonsavtale om å slå seg sammen, etter flere dager med samtaler. Det er ordfører i Hareid, Anders Riise, godt fornøyd med.

Han sier at de startet veldig bredt da de begynte arbeidet med reformen.

– Vi sonderte flere store muligheter som å samle nesten hele Sunnmøre, og vi jobbet med Runde kommune som et alternativ.

Han tror modningstiden, mens de har diskutert forskjellige alternativ, har vært viktig.

– Det er nok derfor Hareid Ulstein er blitt et alternativ. Jeg tror folk syntes de første alternativene var for store. Men nå er vi nede på et nivå der folk ser fornuften av det, sier Riise.

Har tro på avtalen

Ifølge avtalen blir Ulsteinvik kommunesenter, mens motivet i kommunevåpenet til Hareid blir kommunevåpen i den nye kommunen.

Det er kun ti kilometer mellom de to kommunesentrene slik de er idag.

– Da snakker vi ikke om avstander i den store sammenhengen, sier Riise.

Riise håper folket kan støtte denne sammenslåingen. Det tror ordfører i Ulstein, Knut Erik Engh de vil.

– Jeg er veldig overbevist, selv om forhandlingene har vært tøffe, så har jeg følt at det har vært god tillit og stemning mellom partene, og jeg tror denne avtalen skal være mulig å selge, sier han.

Nå lover ordførerne at innbyggerne skal få god informasjon om avtalen før de skal si sin mening.

Statsministeren på signeringsmøte

Erna Solberg ser på at Hareid og Ulstein signerer intensjonsavtale

Statsminister Erna Solberg fulgte med da Hareid og Ulstein signerte intensjonsavtale om Hareidlandet kommune.

Foto: Lars Ivar Nordal / NRK

Torsdagens signeringsmøte ble utsatt slik at statsminister Erna Solberg, som har besøkt Kleven Verft torsdag, kunne være med.

– Det viktigste med kommunesammenslåingen er at kommunene kan møte det mangfoldet av innbyggernes behov som trengs fremover, og da trenger man å kunne planlegge regionalt og godt sammen, men også å ha fagkompetanse som er bred nok til å gi tilbud til de svakeste gruppene, sier Solberg.

Hun er ikke overrasket over at kommunereformen har møtt sterk motstand.

– Nei, jeg har vært kommunalminister og vet at det er en krevende prosess. Frivillighetslinjen er også krevende for det kan være så mange debatt-temaer som dukker opp, og ikke bare fokus på gode fagmiljøet og den regionale effekten man kan få.

Hun synes likevel at prosessen er kommet et godt stykke på vei.

– Noen steder man ikke kom helt i havn med de første modellene så pågår det fortsatt en prosess, og denne høsten vil det være mulig for flere å melde seg på, sier hun.