– Høyre bør ha ambisjoner om tre på Mørebenken

Vetle Wang Soleim (H) mener partiet hans bør ha en ambisiøs målsetning i Møre og Romsdal ved stortingsvalget i 2017.

Vetle Wang Soleim

Unge Høyre og flere lokallag ønsker Vetle Wang Soleim som Høyre sin tredjekandidat

Foto: Trond Vestre / NRK

Målet bør være å få inn tre stortingsrepresentanter fra Møre og Romsdal neste år, sier 23-åringen fra Smøla.

Selv kan han bli en av de tre som kommer inn dersom Høyre når dette målet. Både Unge Høyre og flere av lokallagene har Vetle Wang Soleim på tredjeplass i sine forslag til stortingsvalgliste, og det er den plassen han selv sikter seg inn på.

Tredjeplassen

– Mitt mål er å få tredjeplassen i nominasjonen og håpet mitt er at Høyre klarer å få inn tre fra Møre og Romsdal. Det mener jeg er et realistisk mål, sier Vetle Wang Soleim.

Ved stortingsvalget i 2013 var Høyre det største partiet i Møre og Romsdal med 26,2 prosent, men partiet måtte nøye seg med to mandat i Møre og Romsdal. Trolig må Høyre opp på rundt 28 prosent for å få inn tredjemandatet. Så høy oppslutning har ikke Høyre hatt i Møre og Romsdal ved noe stortingsvalg etter 1945. Ved stortingsvalget i 1981 oppnådde partiet 27 prosent.

Men i de to stortingsperiodene mellom 1981 og 1989 hadde Høyre tre representanter på Stortingets Mørebenk.

– Et svært godt utgangspunkt

Inger Koppernæs

Inger Koppernæs tok Høyres tredjemandat ved stortingsvalget i 1981, men ble samferdselsminister i Kåre Willochs regjering.

Foto: Thorberg, Erik / NTB scanpix

Men den unge Høyre-politikeren som i dag er andre vararepresentant til Stortinget, komunestyrerepresentant i Smøla og rådgiver for Høyre på Stortinget, mener tre mandat bør være innen rekkevidde.

– Vi gjorde et brakvalg i 2013, og aldri har en regjering hatt et bedre utgangspunkt for et godt valg enn det vi har i 2017. Vi ligger stabilt høyt på mange målinger. Vi må jo ha en ambisjon om flere Høyre-representanter fra fylket, og får jeg tredjeplassen så er det min ambisjon å jobbe knallhardt for at vi skal få til det, sier Vetle Wang Solheim.

Forberedt på kamp

Nominasjonskamp Møre og Romsdal Høyre

I Høyres stortingsnominasjon for fire år siden var det kampvotering om andre- og tredjeplassen og tellekorpset hadde mye å gjøre.

Foto: Trond Vestre / NRK

Det er rift om de fremste plassene på Høyres stortingsvalgliste. Lokallagene og ungdomspartiet har gjennomført en kandidatkåring. Ingen vil utfordre Helge Orten som partiets toppkandidat, men bak ham kan det bli kamp om de fremste plassene.

For fire år siden kjempet den da 19 år gamle Vetle Wang Soleim om å få tredjeplassen. Han tapte, men sikret seg fjerdeplassen.

Etter runden i lokallagene og Unge Høyre er det flere som peker seg ut som kandidater til andre- og tredjeplassen. Wang Soleim er forberedt på at det kan bli kamp om tredjeplassen også denne gangen.

– Ja, det er veldig mange flinke folk i Møre og Romsdal Høyre som vil opp og som har ambisjoner, og det er veldig bra. Så blir det mitt mål å fremheve at jeg kan bli en god kandidat for hele fylket, sier Vetle Wang Soleim.