– En kulturhelg av de helt sjeldne

Lederne av Moldejazz og Tall Ships Races frykter ikke konkurransen fra hverandre, men tror at de sammen kan lage tidenes kulturuke i Møre og Romsdal.

Markedssjef Hans Olav Solli

FESTIVALTID: Daglig leder i Moldejazz, Hans-Olav Solli tror festivalene vil dra nytte av hverandre.

Foto: Gunnar Sandvik/NRK

Albert Gjørtz

GLEDER SEG: Albert E. Gjørtz gleder seg til å vise frem Ålesund til alle de tilreisende.

Foto: Torild Øvrelid

Mandag avholdes åpningsseremonien under Moldejazz, og allerede har seilskuter begynt å komme til Ålesund, før Tall Ships Races-festivalen for alvor sparkes i gang kommende onsdag.

Det går mot en kulturell og innholdsrik uke i fylket.

– Det blir en kulturuke og en kulturhelg av de helt sjeldne i Møre og Romsdal, sier daglig leder ved Moldejazz, Hans-Olav Solli.

– Det blir så mye folk som det aldri før har vært her, mener prosjektleder i Tall Ships Races Ålesund, Albert E. Gjørtz.

Vil dra nytte av hverandre

Ålesund by vil være stappfull av folk under festivalen og i Molde er flyene til byen og hotellene proppfulle.

Hverken Gjørtz eller Solli ser på det som et problem at festivalene går samtidig og det kan bli kamp om publikum.

– Det er et spenningsmoment, men jeg tror at folk tar til seg mer kulturopplevelser når det skjer så bra ting samtidig. Publikum kan fint rekke begge deler, det er fullt mulig å kombinere, sier Solli.

– Vi er bare glad for alle som kommer til Ålesund og får oppleve det vi har klart å stelle i stand her. At Moldejazz går samtidig har en vinn-vinn-effekt. Når folk først er her vil de få med seg både det ene og det andre, forteller Gjørtz.

Tall Ships races

SKUTENE KOMMER: Flere slike skuter vil bli å se i Ålesund kommende uke. ARKIVFOTO.

Foto: Eivind Senneset

– Vi skal få det til i fellesskap

Moldejazz har en rekke kjente artister som stjernetrommis Jack de Johnette, Joshua Redman og D'Angelo and the Vanguard på programmet, men det er en annen gammel helt Solli ser aller mest frem til å se.

– Hvis jeg må trekke frem en som er det største for meg, må det vært Robert Plant – Led Zeppelin-vokalisten. Han er vi veldig stolte av å ha på programmet, sier han, vel vitende om at det også blir mye jobbing under festivalen.

Prosjektlederen i Tall Ships Races forteller at de har fått god oppslutning fra partnere og sponsorer fra næringslivet, og at de nå er klare til å ta imot folkehavet til byen.

– Det blir stort sett jobbing under hele festivalen, men det går bra. Alle frivillige er fornøyde og innstilte på at vi skal få det til i fellesskap, sier Gjørtz.