Russens advokat: – Uheldig at Atlanterhavsparken pekte på russen

To pingviner ble mandag funnet døde i Atlanterhavsparken. Advokaten til en av de siktede i pingvin-saka er overraska over at parken ikke har hatt bedre oversikt over pingvinene.

Pingviner ved Atlanterhavsparken i Ålesund

To pingvinkyllinger ble funnet døde inne i to reirkasser mandag.

Foto: Remi Sagen / NRK

To av de tre savnede pingvinkyllingene ble mandag funnet døde i Atlanterhavsparken i Ålesund. Personalet bestemte seg for å gjøre et nytt søk, og pingvinene ble funnet tråkket ned i kvist og gress inne i to reirkasser.

Politiet forteller til NRK at de tror voksne pingviner har trampet kyllingene i hjel.

– Dette bekrefter det min klient har forklart til politiet – at han ikke har tatt pingviner ut av Atlanterhavsparken, sier advokat Axel Lange til NRK.

Russ i hardt vær

Siden saken om de savnede pingvinene ble kjent har russen i Ålesund vært i hardt vær og vært nødt til å tåle hard kritikk fra mange hold siden akvariet meldte fra om tyveri.

– Jeg syns det er veldig, veldig uheldig at Atlanterhavsparken pekte på russen så tidlig som like etter at pingvinene forsvant. De satt seg raskt til dommer i saken, sier Lange.

– Og plutselig viser det seg at de ikke har hatt helt oversikt, sier han.

Ber ikke om unnskyldning

Daglig leder atlanterhavsparken, tor erik standal

Daglig leder ved Atlanterhavsparken, Tor Erik Standal.

Foto: Remi Sagen / NRK

Daglig leder ved akvariet, Tor Erik Standal, vil likevel ikke be om unnskyldning til russen – for at to av de tre savnede pingvinkyllingene nå er funnet inne på Atlanterhavsparken sitt eget område.

– Nå har vi vært i en situasjon der pingvinene har vært veldig oppskaka, og derfor har vi avventa med grundig gjennomgang av hele området, sier Standal.

Pingvinkyllingene har trolig blitt trampet i hjel av voksne pingviner på grunn av stress. Ingen kan hittil slå fast hvorfor pingvinene har vært stressa og om at russen kan ha hatt innvirkning på dette.

Like etter at pingvinene ble savnet gikk Standal hardt ut og sa at han mente det var en hodeløs handling å ta pingvinene.

– Jeg syns det er helt håpløst at noen kan finne på noe slikt. De viser ufattelig lite respekt for desse små liva, sa Standal til NRK 14. mai.

Uthenging

Advokaten Lange mener Atlanterhavsparken har tatt del i å henge ut russen. Natt til 14. mai var sju personer inne på pingvinenes område. Fire russ, to kvinner og to menn født i 1996, ble i forrige uke siktet etter dyrevelferdsloven § 14. Paragrafen er rettet opp mot å sette dyr i hjelpeløs tilstand, og er en foreløpig siktelse.

De fire siktede har innrømmet at de var inne i pingvinområdet, slik som vist i overvåkningsvideoen som politiet offentliggjorde i forrige uke, men ifølge politiet nekter de for å ha tatt med seg pingvinkyllingene.

– Er du overraska over at pingvinene ble funnet på Atlanterhavsparkens eget område?

– Jeg er overraska over at parken ikke har hatt bedre oversikt, men ikke overraska over at min klient fått sitt syn bekreftet, sier advokaten.

Reidar Andresen, som representerer tre av de siktede, er enig med politiinspektør Skovly i at dette styrker forklaringen deres.

– De har hevdet sin uskyld når det gjelder tyveriet helt fra de ble konfrontert med det første gang, sier han.

Siktelsen ikke vurdert

Ett egg og en kylling kan fortsatt ikke redegjøres for. Politiet vil fortsette etterforskningen i håp om å finne den siste kyllingen.

Politiet opplyser i en pressemelding mandag ettermiddag at de ikke har tatt stilling til om siktelsen av de fire personene blir endret.

– Hva dette vil bety for siktelsen vil forhåpentligvis bli avklart tirsdag, sier politiinspektør Yngve Skovly.