NRK Meny
Normal

– Har ikke sikret oss mot mennesker

– Vi har fokus på å sikre oss mot at rovdyr ikke kommer seg inn. Det at mennesker skulle være den største trusselen, det hadde vi ikke i vår villeste fantasi trodd, sier Tor Erik Standal ved Atlanterhavsparken.

Hekkeområdet til pingvinane ved Atlanterhavsparken

Hekkeområdet til pingvinene ved Atlanterhavsparken er sikret både med gjerde og strøm, men det har ikke vært nok for å holde folk ute.

Foto: Frode Berg / NRK

Atlanterhavsparken har gjerdet inn området rundt pingvinene med et to meter høyt gjerde. Fokus til akvariet har vært på å sikre at pingvinene ikke kommer seg ut i norsk natur, da de er en fremmed art, og hindre at rovdyr skal komme seg inn.

– Det er jo også for at folk skal kjøpe billetter, sier daglig leder ved Atlanterhavsparken, Tor Erik Standal.

Overvåkningkamera på Atlanterhavsparken

Overvåkningskameraet på Atlanterhavsparken har bilder av at flere personer har tatt seg inn i anlegget i det aktuelle tidsrommet.

Foto: Øyvind Berge Sæbjørnsen / NRK

Parken har også strøm under gjerdet for at rovdyr som mink og oter ikke skal komme seg inn. I tillegg er det hindringer i lufta for at ørn og andre rovdyr ikke skal komme seg inn til pingvinene fra lufta.

Men gjerdet er et nettinggjerde som man kan komme seg over hvis man virkelig ønsker det.

– Vi ser at gjerdet er brutt ned på noen steder, og viser tydelig at der har vært folk, sier Standal.

Vil ikke høyne sikkerheten

Selv om det er tydelig at flere har klart å komme seg forbi hindringene inn til pingvinene tror ikke Standal at de vil høyne sikkerheten på anlegget.

– Jeg tror denne saken vil gjøre at folk blir mer bevisst. Jeg tror ikke vi vil oppleve noe så dumt igjen.

Parken har fokus på at de besøkende skal få et nært og naturlig forhold til dyrelivet i havet.

– Da blir det feil dersom vi skal begynne å gjerde ting enda mer inne. Vi må gå for det gode i mennesket og ikke tro stygt om alle. Dette er enkeltpersoner som har gjort noe forferdelig dumt. Vi kan ikke skjære alle over en kam, sier han.

Oppfordrer publikum til å tipse

Flere personer har blitt siktet i forbindelse med etterforskningen etter dyrevelferdsloven § 14. De som er siktet har innrømmet å ha tatt seg inn på området, men ingen har innrømmet å ha tatt med seg pingviner ut fra akvariet.

Sporhund på Atlanterhavsparken

Fredag ble det søkt med sporhund på og rundt Atlanterhavsparken.

Foto: Øyvind Berge Sæbjørnsen / NRK

Hele området rundt Atlanterhavsparken er gjennomsøkt, uten resultat. Det er nå også satt inn sporhund i søket etter pingvinkyllingene. Uten flere tips vet ikke de ansatte ved akvariet hvor de skal lete.

– Vi må få vite noe nærmere eller så blir det nå å lete etter den berømte nåla i høystakken, sier Standal.

Han tror at dersom pingvinene skal være i live nå så må de ha vært oppbevart innendørs.

– Om de er etterlatt ute tror jeg det er veldig lite håp om at de er i live. Vi har selvsagt enda et lite håp, men det begynner å bli forsvinnende lite.

Om noen vet noe må de ta kontakt så fort som mulig, oppfordrer han.

Politiet kan tipses på telefon 02800.