– Cruiseturismen kan forsvinne innen tyve år

GEIRANGER (NRK.no): Er det mulig at den verdensomspennende cruiseturismen kan forsvinne i løpet av tyve år? – Ja, sier forsker Jan Dietz.

Queen Elisabeth

Kanskje du aldri mer får se slike cruisebåter etter 2030?

Foto: Tormod Lien

NRK møter Dietz på miljøkonferansen «Grønn Fjord 2020» i Geiranger denne uken - en konferanse som samler 160 forskere, representanter fra næringslivet og andre miljøengasjerte deltagere fra inn- og utland.

Med visjonen «sporløs ferdsel» i front, er formålet å samles for å diskutere hvordan man skal løse klimautfordringene, og ta vare på naturen i reiselivssammenheng.

Dietz, som er spydspissen i Dietz Foresight - et selskap som gransker næringsutvikling og strategisk prøver å spå fremtidige utviklingstrekk - tror turismen kommer til å endres totalt innen 2030.

Særlig cruiseturismen kan stå for fall, ettersom Dietz tror globalsamfunnet snart vil sette foten ned for utslipp av klimagasser og forurensning.

Globalt påtrykk

– Ja, det kan komme såpass strenge restriksjoner, at det vil kunne få direkte konsekvenser for masseturismen og for cruisetrafikken. Det kan bli altfor dyrt og kanskje politisk uheldig å støtte denne typen næringsvirksomhet.

– Da vil Norge bli påvirket av det som skjer på et globalt europeisk nivå, sier han.

I samme foredrag trakk Dietz frem flere utviklingstrekk som kan bli en realitet innen de neste tyve år. Mange av bygdene i Norge kan for eksempel bli avfolket, etter urbaniseringen tar til med full styrke.

(Saken fortsetter under bildet)

Jan Dietz

Rådgiver Jan Dietz i Dietz Foresight mener fremtidsanalysene er høyst relevante og viktige opplysninger, selv om de selvsagt ikke gir noe fasitsvar for fremtiden.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

– Et glimrende verktøy

På konferansen møtte Dietz kritiske røster fra blant annet Carlo Aall i Vestlandsforskning. Han stilte spørsmål ved hvor stor bruksverdi slike analyser har, og i hvilken grad man faktisk kan stole på slike analyser.

Dietz mener rapportene absolutt har bruksverdi.

– Disse scenarioene er selvsagt ingen fasit, men de er ment til å åpne tankene og kanskje se flere muligheter enn før. Det viktigste er å samles rundt dem og legge strategiske planer for hvordan man kan håndtere disse scenarioene.

– Slik sett er de et glimrende verktøy, sier Dietz.

Virtuell turisme

Men hvis cruiseturismen forsvinner - hva skal da ta dens plass? Dietz sitter på flere svar.

Et av disse er virtuell turisme.

– Kanskje man i fremtiden kan lage sentre der man kan sanse og oppleve ting og smake ting som kan bli en konkurrent til dagens virksomhet.

– Dette høres jo litt ut som science fiction?

– Hehe, ja det gjør kanskje det, men det er egentlig ikke science fiction. For 15 år siden kunne ingen forestille seg at vi skulle ha smarttelefoner som kunne brukes til langt mer enn bare å ringe med. Nå er jo det å ringe med telefonen nesten blitt en raritet, humrer Dietz.

Grønn Fjord 2020

160 deltagere er samlet til Grønn Fjord 2020-konferansen i Geiranger denne uken.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK