Hopp til innhold

Må slakte 600 gris etter «Gydas» herjinger

Av hensyn til dyrevelferden skal rundt 600 gris slaktes etter at fjøset deres ble oversvømt torsdag.

Sylte gårdsslakteri måtte slakte rundt 420 smågris og 200 slaktegris etter ekstremværet.

Disse grisene er noen av de 600 som må slaktes etter at fjøset deres ble oversvømt. Disse er store, de aller fleste var smågris som er under ti uker gamle.

Foto: Marius André Jenssen Stenberg / NRK

Torsdag førte ekstremværet «Gyda» til femtiårsflom i elva Surna i Surnadal kommune på Nordmøre. Det ga blant annet til oversvømmelse i fjøset ved Sylte gårdsslakteri, melder Tidens Krav.

Til NRKs reporter på stedet bekrefter bedriften at de selv så langt har slaktet 420 smågris. I tillegg dreier det seg om rundt 200 slaktegris, der noen slaktes i Surnadal og resten sendes til Steinkjer.

Dyrene skalv og mistrivdes

Da «Gyda» herjet som verst torsdag morgen, gikk vassfaret utenfor fjøsen over sine bredder.

– Det har aldri før vært så mye vann her. Fjøsen ble full av vann, og der har vi mye gris. Slik vannstanden og temperaturen var, ble det fort skummelt for de minste grisene. Derfor måtte de slaktes, forteller en tydelig preget daglig leder ved Gårdsslakteriet Sylte, Ola Sylte.

Han forteller at det nærmet seg så mye vann at grisene måtte svømme, og at de skalv. Av dyrevelferdshensyn bestemte bedriften at de måtte gå for nødslakt.

– Dyra skalv og mistrivdes. Gris er veldig vâr på temperatur, så slike kalde perioder kan fort føre til mye sjukdom også for de større grisene.

En tydelig preget daglig leder forteller om slakt av 600 gris.

Under ti uker gamle

Smågris er definisjonen på gris fra nyfødt til ti ukers alder, ifølge lovdatas forskrift om hold av svin.

– Vi måtte avlive alle smågrisene her i går. Vi fikk inn hjelp, og i hele går gikk anlegget her kun til det. Avliving skal skje på human måte, sånn sett var vi heldige som har slakteri her med riktig utstyr, forteller daglig leder.

Daglig leder: – Går inn på alle

Ola Sylte forteller at slik situasjonen var, hadde de ingen andre alternativ enn å avlive dyrene.

– Det må være fryktelig trist?

– Det har ikke helt gått opp for oss, det har gått fort. Dette er en spesiell situasjon som går inn på alle som har vært med på innsatsen.

Sylte gårdsslakteri

Gårdsslakteriet Sylte i Surnadal har hatt det tøft etter oversvømmelsen torsdag.

Foto: Marius André Jenssen Stenberg / NRK

Gårdsslakteriet Sylte er en lokal matprodusent som ble stiftet i 2015. De lager blant annet pølser og burgere.

– Dette er et tap for oss, både for fjøset og slakteriet. Vi har ikke oversikt over konsekvensene enda, og har ikke rukket å tenke så mye på det. Men nå står vi uten råvare, forteller daglig leder.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL