Hopp til innhold

«Skuddpremie» på kalv skal løse kjøttknipe

Norske bønder tyr til uvanlig skritt for å få ned kjøttoverskuddet. Kritikere mener de heller bør sette ned prisene og produksjonen.

Kalver, Reiersølmoen gård

FRA FØDESTUA TIL SLAKTEBENKEN: Kjøttet som hoper seg opp på norske fryselager gjør at Nortura går til et uvanlig skritt. Den midlertidige ordningen gjelder til og med mars neste år.

Foto: Benedicte Goa Ludvigsen / NRK

Nye prognoser viser at det norske kjøttlageret passerer 12.000 tonn ved utgangen av året.

Det tilsvarer 50 millioner taco-middager og er en «ekstraordinær situasjon» som ingen ønsker seg.

Som et strakstiltak har den bondeeide kjøttgiganten Nortura tatt initiativ til å slakte mer kalv.

I praksis betyr det at norske bønder får en skuddpremie på 2000 kroner for hver kalv de sender til slakt.

Målet er å redusere tilførselen av større dyr i slutten av 2024 og begynnelsen av 2025.

Ordningen gjelder for inntil 5000 kalver i alderen 11 til 24 uker.

Leder i Norges Bondelag, Bjørn Gimming, omtaler det som «et nødvendig grep», men legger til at det gjør vondt å sende dyr med «uforløst potensial» direkte til slaktebenken.

Jeg tror ikke det er noen bønder som liker at kalvene går til slakt før de er slaktemodne, sier han.

Direktør i Kjøtt og Fjørfebransjens Landsforbund, Bjørn-Ole Juul-Hansen, viser til at uttaket er lite i den store sammenhengen. Årlig blir det født om lag 250.000 kalver i landet.

Han presiserer likevel at kalveslakting må være langt nede på tiltakslista og at det gjør litt vondt i bondehjertet.

Så dette er ikke noe vi tar lett på, men det er det minste av flere onder.

Han legger til at han er «ekstremt opptatt» av at det som ligger på fryselager ender opp på norske middagstallerkener, og ikke som dyrefor.

Fryselager med hele griser i blå poser

Kjøttet hoper seg opp på norske fryselager. På toppen har Nortura varslet at mangel på fôr og vanskelige værforhold taler for at enda mer storfe blir sendt til slakt.

Foto: Tore Tollersrud / NRK

Dypt uetisk og fullstendig ulogisk

Bakgrunnen for de fulle fryselagrene er sammensatt.

Under pandemien ble norske bønder oppfordret til å produsere mer kjøtt, men i tiden etter har omsetningen sviktet.

I tillegg gjør en dårlig grovfôrsesong at bønder med mindre vinterfôr sender flere dyr til slakt enn vanlig.

Så sent som i januar uttalte likevel Nortura-direktør Ole Nikolai Skulberg at «markedet er i balanse», og satte opp kiloprisen for storfe.

Andre innvendte allerede da at produsentleddet ikke tok innover seg at grensehandelen var tilbake til normalen etter pandemien.

Noah-leder Siri Martinsen karakteriserer den nye «kalve-bonusen» som «dypt uetisk og fullstendig ulogisk».

Løsningen er å redusere kjøttindustrien. Ikke å produsere flere dyr, og ta livet av dem tidligere, sier hun.

Hun mener hovedproblemet er at regjeringen «bruker milliarder av skattekroner på å subsidiere produksjon av kjøtt» – i strid med kostrådene til Miljødirektoratet.

Det vi må gjøre er å kutte i kjøttsubsidene og å omstille bønder fra kjøttproduksjon til plantebasert produksjon.

Les også Klimamålene ryker om nordmenn ikke følger kostholdsrådene

Forskere mener vi bør kutte kjøttforbruket med 75 prosent.

Statsråden: Ikke et mål å ha høyest mulig slaktevekt

Landbruks- og matminister Geir Pollestad sier til NRK at det er landbrukets egen oppgave å regulere markedet og at han støtter virkemidlene som er valgt.

Han legger til:

Jeg er ikke enig i at det her er snakk om en «skuddpremie». Det er ikke et mål eller mer etisk å slakte dyr på en høyest mulig slaktevekt.

Geir Pollestad, Senterpartiet

Prisjusteringen i august var i tråd med signaler fra Landbruks- og matdepartementet, men skapte protester fra bønder som hevdet at dagligvarehandelen ville utnytte prisfallet til å «skumme fløten».

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Lene Westgaard-Halle er landbrukspolitisk talsperson for Høyre.

Det er leit at man må betale bønder for å slakte kalver for å løse problemet på kort sikt, sier hun.

Hun kaller ordningen et «delvis resultat av en gjennomregulert jordbrukspolitikk som tungt prioriterer kjøttproduksjon».

Fra før har norske bønder blitt oppfordret til å ta ned grise-paringen og levere lettere griser til slakt.

Om alle reduserer slaktevekten med 1–2 kg vil det være en god start, skriver Nortura på sine medlemssider på Facebook.

Les flere reaksjoner under.

Storfe hos Skude fryseri klargjøres for frysing

I september passerte reguleringslagrene med storfekjøtt 5000 tonn. Direktør i Nortura totalmarked, Ole Nikolai Skulberg, sier til Nationen at han håper kalveslaktingen bidrar til å gjenopprette balansen i markedet.

Foto: Rosa Iren Villalobos / NRK

Billigere kjøtt i butikken

Der prisen på «vanlige varer» blir bestemt gjennom tilbud og etterspørsel, blir prisen på jordbrukssvarer «avtalt» gjennom aktiv markedsregulering.

I august reduserte Nortura innkjøpsprisen på storfe med 4 kroner per kilo.

I tillegg ble prisen på storfekjøtt som blir solgt fra fryselager satt ned med 17 prosent.

Så langt har imidlertid effekten latt vente på seg. Tross lavere priser er kjøpemønsteret til norske butikkunder ganske uforandret.

Markedsbalansering er en krevende kunst. Erfaringen er at kjøttpriser er lite elastiske og at priser må reduseres prosentvis mer enn den prosentvise økningen du får i salget, sier Lars Johan Rustad, som er seniorrådgiver ved Norsk institutt for bioøkonomi.

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %

Det er importen som ødelegger, ikke produksjonen

I Finansavisen harselerer redaktør Trygve Hegnar med de «hellige kuene» i norsk landbrukspolitikk som gir seg utslag i at unge kalver må bøte med livet.

I motsatt ende skriver Nationen at problemet ikke er overproduksjon – men over-import.

«Det produseres ikke mer mat i Norge enn hva som spises. Det er importen som ødelegger markedsbalansen», skriver avisa på lederplass.

Les også Krangel om middagstallerkenen på norsk sokkel

Offisiell åpning av Johan Sverdup.

Politisk redaktør i avisen, Anne Ekornholmen, legger til:

Store kjøttlagre er uheldig for bøndene. Produsentene belastes for dette gjennom økt omsetningsavgift, dermed svekkes bondeøkonomien ytterligere.

En person stryker på mulen til kalver som beiter på Engeløya i Steigen.
Foto: Synnøve Sundby Fallmyr / NRK

Les også Difor er det bråk i bøndene sitt eige samvirke

Nortura Forus