NRK Meny
Normal

D-dag for Helse Møre og Romsdal

17.desember skal styret i Helse Møre og Romsdal behandle både tomtevalg og innhold for det nye sykehuset.

Petter Bjørdal, John Harry Kvalshaug og Astrid Eidsvik

Petter Bjørdal, John harry Kvalshaug og Astrid Eidsvik under onsdagens styremøte i Helse Møre og Romsdal.

Foto: Trond Vestre / NRK

I tillegg skal styret ta stilling til oppgavefordeling mellom sykehusene.

–2014 blir et veldig krevende år for Helse Møre og Romsdal, sier styreleder John Harry Kvalshaug.

Ryddighet må være punkt nummer en

Onsdag la styret i Helse Møre og Romsdal frem skisser som illustrerer hvordan et fellessykehus for Nordmøre og Romsdal vil se ut på ulike steder i regionen.

Det utredes seks tomtealternativer. Ett i Kristiansund, to i Gjemnes og tre i Molde. Forhåpentligvis skal det nye sykehuset stå ferdig i 2021.

Visjonen for prosjektet er et sykehus som skal blant annet gi trygghet og verdighet, tilby et vakkert og godt sted for pasienter og medarbeidere, tilby den beste behandling og pleie og tiltrekke seg de beste hodene.

Kvalshaug sier at de jobber med å legge opp til en fremtidig sykehusstruktur i hele Møre og Romsdal, med en overordnet funksjonsfordeling som skal gi et godt tilbud frem mot 2040.

– Vi må gjøre arbeidet på en så ryddig og god måte ut ifra de forutsetningene vi har, og med de samspillerne vi har, slik at det grunnlaget som folk skal uttale seg på blir så ryddig som mulig, sier styrelederen.

– Må rydde unna usikkerhet

Kvalshaug mener befolkningen fortjener at styret er i havn til 17. desember. Det er viktig også i forhold til byggestart på det nye sykehuset

– Vi må rydde unna diskusjoner og usikkerhet om hva som skal være fremtiden for Helse Møre og Romsdal og tilbudet som hele fylket skal få, sier han.

– Dere skal gjennomføre en høringsprosess på noe av dette, men ikke på tomteplasseringen, hvorfor ikke?

– Det var en utstrakt høringsprosess i 2012 og 2013. Det er den aksen som nå ligger til grunn og det er med bakgrunn i den at vi nå konsentrerer oss om innholdet og de tilbudene som skal være i høringsprosessen.

– Høringsprosessen må dekke hele Møre og Romsdal og ikke bare det som er nord for Romsdalsfjorden som egentlig er interessant for tomteplassering, sier Kvalshaug.