Vegansk «pulled pork»-sandwich av jackfruit

Vegansk «pulled pork» – som er laget av frukt, ikke svin – kan rives fra hverandre, akkurat som pulled pork av svinenakke.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

Vegansk «pulled pork»-sandwich av jackfruit

Følger du oppskriften fra Mari Hult får marinert og kokt jackfruit både smak og konsistens som minner om slektningen fra dyreriket – pulled pork. Denne grillretten er imidlertid kjøttfri.

Slik gjør du

Oppskriften kommer fra Mari Hult, som står bak Vegetarbloggen.

Hell laken av jackfruiten og skyll bitene godt. Kutt av den harde trekanten innerst på hver bit. Den er fra stilken, og kan kastes.

Rør sammen chilipulver, spisskummen, salt, hvitløkpulver og løkpulver i en bolle. Ha i jackfruit, og bland det hele godt sammen slik at all frukten dekkes av krydder.

Finhakk sjalottløk og hvitløk. Varm opp oljen til medium varme i en gryte, og la sjalottløk og hvitløk surre til det blir blankt. Ha i jackfruit. Pass på at alt krydderet blir med. La det surre et par minutter til. Du skal begynne å lukte alle krydderne godt!

Ha i barbecuesaus og vann. La det koke opp, ta på lokk, skru ned varmen og la det småkoke i 20-25 minutter – til frukten begynner å bli mør.

Siste finish kan du enten ta på grillen eller i stekeovnen. På grillen legger du frukten på folie, og griller på direkte varme (over grillkullet eller gassblusset). I ovnen setter du frukten på 175 grader i 20 minutter.

Mens du griller frukten, eller etter at ovnsbakingen er ferdig, drar du fruktkjøttet i strimler med to gafler, slik at du får «pulled pork»-konsistensen.

Serveres på brød med salat, og gjerne (vegansk) majones til.

Tips

Jackfruit
Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

Jackfruit vokser på trær i tropiske deler av verden. I Norge får du kjøpt den hermetiserte utgaven i asiatiske butikker.

Kilde: Mari Hult / Vegetarbloggen