Hopp til innhold

Elle Sáve lærer følgerne lage mat på nordsamisk

Elle Sáve Gaup arbeider som kokk på en oljeplattform, men hun slutter ikke å arbeide når hun har turnusfri. Da deler hun i stedet maten sin på Instagram.

elle Save Njalggat

INSTAGRAMKOKK: Elle Sáve bak kulissene på en instagrampost. 

Foto: Privat

Elle Sáve Gaup er 26 år og kommer fra Mázi, utenfor Kautokeino i Finnmark.

Selv er hun matinteressert og følger mange andre matkontoer på Instagram både på norsk og engelsk, men ingen på samisk.

Tok saken i egne hender

Elle Sáve følger selv mange samiske instagramkontoer som inspirerer henne.

Det er sløyd- og språkkontoer og mye blandet fra hverdagen, men ingen kontoer som handler om mat.

Da bestemte hun seg for å ta saken i egne hender.

Hun opprettet en samisk matkonto.

Her frister Elle Sáve med både tradisjonell og moderne samisk mat. Hun synes det er ekstra viktig å bruke lokale råvarer.


– Jeg vil inspirere folk til å bruke mer av de fantastiske sunne råvarer vi har i den samiske naturen, slik som bær, fisk og kjøtt. Jeg vil også modernisere det samiske kjøkkenet, slik at unge blir mer interessert i å bruke samiske tradisjoner i matlagingen sin, sier instagramkokken.

njalggat nuddler

INSTAGRAM SOM KOKEBOK: Her har Elle Sáve laget nuddler med reinskav.

Foto: Nelly Anna Karolina Engström / NRK

På videregående gikk hun restaurant- og matfag i Alta og nå, når hun ikke instagrammer, jobber hun som kokk på en oljeplattform.


– Det kom egentlig ganske tidlig frem at jeg ville jobbe turnus. Slik får jeg tid til å være hjemme, jobbe med reindrift og min samiske kultur som språk og duodji. Men så har jeg jo instagramkontoen også, som er veldig gøy, sier Elle Sáve.

Elle Sáve Gaup behind the scenes på hennes instagram

INSPIRERER UNGE: Elle vil inspirere unge samer ved å lage mat på nordsamisk.

Foto: Privat

Drømte om å lage kokebok

Hun vil legge ut videoer og bilder fordi det snakker mer til særlig unge samer. Elle Sáve ønsker å fremme språket og kulturen på plattformer de bruker.

Jeg har hadde en liten drøm om å lage en kokebok, men det ikke blitt noe av. Da tenkte jeg at nå som vi lever i et moderne liv der vi har internett og sosiale medier, er kanskje Instagram bedre.

Elles reinsdyrpasta

REINSDYRPASTA: Resultatet fra en av Elle Sáves Instagram posts.

Foto: Elle Sáve Gaup

Samisk mat – selvfølgelig

Elaine Asp er også en samisk kokk og driver restauranten «Hävvi Elaine» i Oviksfjällen, på den svenske siden av Sápmi.

I 2009 grunnla hun og hennes daværende ektemann Thomas Johansson den sørsamiske restauranten «Hävvi i Glen». Den ble senere omtalt i White Guide.

Den sørsamiske kokken har også gitt ut kokeboken «Hävvi». Den ble kåret til Sveriges beste kokebok i Gourmand Awards.

Hävvi av Elaine Asp

SELVFØLGELIG: Elaine Asps kokebok Hävvi som er inspirert av sørsamisk matkultur.


Elaine er også veldig opptatt av at råvarene hun bruker skal være lokale og tradisjonelt forankret i det samiske kjøkkenet. Hun tror at folk er interessert i både hvordan samisk mat lages, og hvordan den tilberedes fra «scratch».


Her er Elaine med i NRK TVs program «Kokkeliv»:

Elaine mener at Elle Sáves Instagram er viktig

Elaine Asp holder hardt på samiske mattradisoner men mener likevel at Instagrammen til Elle Sáve er viktig:

elaine asp

VIKTIG FØR UNGE: Elaine Asp mener at det er viktig at samiske mattradisjoner bevares.

Foto: Nelly Anna Karolina Engström / NRK

NRK spør om Elaine har noen tips til Elle Sáve hvis hun ombestemmer seg, og vil lage en kokebok. Da sier den sørsamiske kokken:

– Mitt råd er å lage din egen matlagingsstil og gjøre deg kjent med den før du skriver en bok. Snakk med gamle mennesker, lær og lag din egen vei, sier Elaine.

Elaine Asp rensker kvann-blader. Fra NRK-programmet Kokkeliv.

SAMISK MAT: Her renser Elaine kvanne som er en urt som brukes mye i samisk mattradisjon.

Foto: Jon Anton Brekne / NRK

Korte nyheter

  • Arvedálki sáhttá dagahit ahte Norway Cup ferte maŋidit čiekčamiid

    Les på norsk.

    Olu arvi Oslo guovllus dagaha váttisvuođaid Norway Cupii. Vuosttaš čiekčamat mat galget álgit sotnabeaivve, soitet dál maŋiduvvot.

    – Mii čuovvut dárkilit mielde ja fertet árvvoštallat fertejit go čiekčamat maŋiduvvot. Lea dálki mii dál stivre min, dadjá Norway Cup sadjásaš váldočálli Marthe Bøhler NTB:i.

    Jus maŋidit čiekčamiid, de sirdojuvvojit čiekčamat sisa ja ođđa áiggit almmuhuvvojit go leat gárvásat.

    Paráda ja rahpančájálmas lávvordaga lágiduvvo nu go dábálaččat.

  • Offroad Finnmark vurderer ekstra tiltak på grunn av sydenvarme

    I en pressemelding skriver Offroad Finnmark at ledelsen vurderer å sette opp en vannstasjon på toppen av fjellet etter at deltakerne har klatret flere høydemeter fra Alta sentrum.

    – Deltakerne er forberedt på det meste, som mygg, uvær, snø, kulde og at det kan bli veldig varmt. Men en slik temperatur vil nok være utfordrende for mange, sier leder i Offroad Finnmark, Kjetil Johansen, i pressemeldingen.

    Ifølge han vil det derfor bli lagt inn en egen seanse omkring varme og væskeinntak under kveldens ryttermøte.

    – Våre rittledere vil informere om hvordan deltakerne må sikre seg vann underveis i rittet, ved de forskjellige elvene og bekkene som de passerer.

    Offroad Finnmark går av stabelen lørdag.
    Foto: Anders Abrahamsen