Laster innhold, vennligst vent..

Sushiris og sushimarinade

Sushi er ikke nødvendigvis synonymt med rå fisk, selv om det er det vanligste. Sushi betyr egentlig marinert ris.
Til sushi bruker vi sushiris, som er en rundkornet ris. Risen blir «marinert» i en blanding av riseddik, sukker, salt og konbu, som er en type tørket tang.

Slik gjør du

Sushimarinade
Varm eddik og salt til kokepunktet. Ta det av platen og rør i sukkeret til det er oppløst. Putt i tangen og la det avkjøle.
Sushimarinaden tåler å stå lenge (mange måneder). Lag derfor mye slik at du slipper å lage marinade hver gang du skal lage sushi.

Sushiris
Vannmengden varierer noe, avhengig av hvor gammel risen er, og hvordan kjelen/ riskokeren din er. Du kan med fordel bruke riskoker når du koker sushiris. Hvis du koker i kjele, bruk lokk og noe tungt på lokket for å holde det nede.

Vask risen godt, 5-6 ganger.
Ha risen i en sil og la den renne av/hvile i 30-60 min.
Tilsett vann og konbu.

I riskoker
Da er det bare å presse ned knappen på siden og risen passer seg selv. Når knappen spretter opp (etter ca. 20 min.) trenger den å stå å svelle i 15-20 min.

I kasserolle
Gi risen et raskt oppkok på sterk varme, når den koker slår du ned på svak varme og lar den stå og putre i 20-25 min. Ta risen av varmen og la den stå og svelle i ca. 15 min.

Ris og marinade
Ha den kokte risen i en beholder med stor bunn (helst av tre eller plast). Slå over sushimarinaden.
Begynn å separere riskornene fra hverandre med en sleiv eller lignende, slik at hvert riskorn blir «marinert». Dette må gjøres forsiktig slik at ikke riskornene blir most.
Spre risen utover slik at den avkjøles hurtigst mulig. Vend på risen med jevne mellomrom.

Det er lettest å jobbe med risen når den ennå er lunken.


Tips

Oppskrift:

Oppskrift:

Se også: Flere oppskrifter fra Førkveld

Kilde: Jan Kristian Dahl og Jas Kahlon i Førkveld