Dag Tjersland

Dag Tjersland, kokk i TV-serien Hagen min, lager caponata over bålet på stranda.

Foto: Heidi Sivertzen-Oksmo / NRK

Sursøt, siciliansk grønnsaksragu

Caponata er en siciliansk, sursøt grønnsaksragu. Det er i seg selv en god vegetarrett. Dag Tjersland tok med seg paellapanna på stranda og serverte retten til grillet makrell.

Slik gjør du

Finn frem en stor stekepanne, en wokpanne kan også brukes. Skal du på tur er det selvfølgelig lurt å hakke opp alt på forhånd.

Del squash og auberginer på langs i to. Strø over litt salt, ha dem liggende på brett eller i dørslag for å trekke ut vann. Når det er bra med vannbobler, kan du tørke dem av med et klede.

Skyll squash og aubergine. Kutt det i terninger og fres terningene i varm panne til de er litt brune i kantene. Kutt løken i terninger og finhakk hvitløken. Ha løk og hvitløk i pannen og skru ned varmen litt.

Skrell stangsellerien og del den i terninger. La løk og selleri surre i olivenolje til det er blankt. Slå over eddik og sukker og la det surre til sukkeret er smeltet.

Rist paprika på bålet til skallet er brent. Skrap av skallet og fjern frøene. Del i biter, ha i pannen.

Dypp plommetomatene i kokende vann i noen sekunder. Avkjøl i isvann og flå av skinnet. Del tomatene og fjern innmaten. Kutt tomatkjøttet i små terninger og bland det inn like før servering. Du kan også bruke ferdig tomatsaus.

Smak til med basilikum, chili, salt og pepper, og balanser smaken med eddik, sitron og sukker. Ha i rosinene, oliven og kapers. La alt småsurre litt forsiktig i stekepannen slik at smakene får trukket godt sammen.

Tips

  • Perfekt sammen med noen små makrell.
  • Ønsker man å variere smaken litt, kan man også ha i en urtekvast med salvie og bladpersille.
  • Ristede pinjekjerner er også veldig godt.
  • Man kan også bruke de kokte potetene fra middagen i går.
  • Caponata kan lagres på tette, sterile glass, og har lang holdbarhet i en kjølig og mørk kjeller.
Caponata

Caponata i bålpanna.

Foto: Heid Sivertzen-Oksmo / NRK

Kilde: Dag Tjersland i TV-serien Hagen min