Slik gjør du
Fiskekraft
Vi brukte laks for å få den rosa fargen, og fordi laks er en fet fisk blir kraften mer perlende enn kraft av torsk.
Fisken skylles godt i rennende kaldt vann. Gjeller og blodrand må fjernes.
Legg alt i en stor kjele. Ha i løk, gulrot i grove biter, sellerirot i grove biter, laurbærblad, litt salt og hel pepper. Fyll på med kaldt vann. Kok opp og skum av. La det koke i 45-60 minutter. Sil kraften gjennom en finmasket sil.
Suppe med sjøkreps
Krepsen kokes i 7 minutter, avkjøles, renses og tarmstrengen fjernes.
Krepseskallet knuses og stekes i panne med litt vann og tomatpuré. Innholdet i pannen siles. Tilsett ferdig kokt fiskekraft.
½ nett blåskjell dampes i tørr hvitvin sammen med finhakket løk, hvitløk, gurkemeie og røykt paprika. Kraften fra blåskjellene blandes med fiskekraft og kraft fra skallene. Smakes til med fløte.
Suppen kan eventuelt bakes opp med hvetemel og smør, beurre manié, i forholdet en til en. Vil man gjøre suppen ekstra blank tilsettes litt smør helt til slutt.
Margbein
Margbeina deles på langs med kjøttsag i butikken. De delte beina sjekkes for beinsplinter. Sett beina i ildfast form, krydre med salt, pepper og litt sitron. Stekes på cirka 190 grader i omtrent 15 minutter.
Margbeina serveres på en seng av blæretang. Klem over litt sitronsaft og dryss på hakket persille.
Tips
Wittus var en av våre forfedre som levde på slutten av 1700-tallet. Han var vrakplyndrer, og gikk langs kysten på Vauer og lyste skipene på land og plyndret dem. Historien forteller at han også slo mannskapet ihjel noen ganger, og at han under hummerfisket på høsten kunne finne på å bruke menneskekjøtt som teineagn.
Familien Vauger brukte margbeina og fargen på suppen for å illustrere denne historien.