Rørospudding

Høstens gull, multer, passer godt som tilbehør til rørospudding.

Foto: Erik Baanerud / NRK

Rørospudding med multer og krokan

Lise Finckenhagen lager pudding basert på tjukkmjølk fra Røros og ekte vanilje. Hun serverer desserten med multer og krokan.

Slik gjør du

Bløt opp gelatinen i kaldt vann.
Skjær vaniljestangen på langs. Kok opp fløte, sukker og vaniljestang. Klem ut vannet av den oppbløtte gelatinen og løs den opp i den varme fløten. Avkjøl til romtemperatur og vend inn tjukkmjølken. Fordel fløtemelken i glass eller dessertskåler. Sett glassene/skålene i kjøleskapet.

Grovhakk nøttene til krokanen. Smelt sukkeret til karamell i en panne eller liten kjele. Pass på varmen, karamellen skal bli gyllen, ikke mørkebrun. Skru av varmen, tilsett nøttene og rør godt rundt. Hell krokanen ut på et stekebrett med bakepapir, avkjøl i romtemperatur. Knekk opp krokanen og knus den raskt i en hurtigmikser eller hakk den opp med en «brødkniv».

Smak multene til med sukker.
Server puddingen med multer og hakket krokan.

Tips

Får du ikke tak i tjukkmjølk kan du erstatte den med økologisk Rørosrømme. Det blir selvfølgelig ikke helt det samme og heller ikke spesielt kalorifattig, men kjære vene så godt. «Vanlig» rømme, kefir eller kulturmelk er også gode alternativer.

Kilde: Lise Finckenhagen i «Jacobsen på lørdag»