Laster innhold, vennligst vent..
Landgang med kongekrabbe

Lag på lag med gode smaker og kongekrabbe i to etasjer.

Foto: Tone Rieber-Mohn / NRK

Landgang med kongekrabbe

Utgangspunktet er klassiske smørbrød. Jonathan Romano har latt kreativiteten løpe løpsk og laget en variant der kongekrabben fra Norge møter Asia.

Slik gjør du

Ha vann i en stor kjele og tilsett pepper og laurbærblad. Når vannet får små bobler i bunnen av kjelen tilsetter du godt med salt. Vannet skal være like salt som sjøvann.

Del kongekrabbebeina i leddene og ha dem i det kokende vannet. Krabben må ikke koke lenge, da blir den tørr. Beregn cirka 4–7 minutter under lokk, avhengig av hvor store beina er.

Legg kongekrabben på et fat og avkjøl. Ta ut krabbekjøttet. Bruk en stor saks, kongekrabbeskallet er ganske mykt.

Behold midtbeina så hele som mulig og sett dem til side. De skal brukes til pynt/topping.

Riv opp resten av krabbekjøttet med fingrene og ha det i en bolle. Tilsett majones, crème fraîche, sriracha, sitronsaft, rød chili og koriander. Bland skånsomt og smak til med litt nykvernet sort pepper.

Ost- og hvitløkkrem

Skrell 1–2 hvitløkfedd og riv dem på et rivjern. Bland resten av ingrediensene og rør alt godt sammen. Smak til med tangsalt og pepper.

Avokado- og eplesalsa

Åpne avokadoen og fjern steinen. Dra en gaffel gjennom avokadokjøttet. Ha avokadokjøtten i en bolle. Hakk eplet i små terninger. Bland epler og avokado, og fortsett med resten av ingrediensene.

Teriyakisaus

Varm opp soyasausen i en liten sauskjele, tilsett kraft og sukker, og kok opp. Bland potetmelet med vannet. Rør dette inn i den varme sausen til sausen tykner. Avkjøl!

Montering

Smør brødskivene med et tykt lag ost- og hvitløkkrem. Vend hjertesalaten i litt sitronsaft, salt og olivenolje. Dekk brødskivene med to salatblader. Ha på kongekrabberøren og dekk godt. Drypp litt teriyakisaus over krabberøren. Ha på avokadosalsa, dryss over finhakket polkabete og vårløk.

Del opp kongekrabben som du la til side og legg den litt sporadisk over. Ha på litt brønnkarse og korianderblader. Dryss over litt malt brent pepper.

Tips

  • Kjøp kongekrabbebeina dagen i forveien og sett dem i kjøleskapet til tining til dagen etter.
  • Hvis du ikke får tak i rå kongekrabbebein bruker du ferdig kokte.
  • Hvis brødet ikke er dagsferskt kan det lunes lett i en brødrister.

Kilde: Jonathan Romano i radioprogrammet «Holm»/NRK P1+