Kremet pasta med bacon, sopp og tomater

Tørket tarmgrønske og tørket søl gir ekstra smak i bollen med pasta og pynter opp utenfor.

Foto: Tone Rieber-Mohn / NRK

Kremet pasta med bacon, sopp og tomater

En vanlig pastarett får mer spennende smak med tørket tang og tare. I retten med båndspagetti, bacon, sopp og tomater er det både tarmgrønske og søl.

Slik gjør du

Fres bacon skåret i terninger i litt rapsolje. Tilsett løken og hvitløken til du får en deilig aroma. Pass på å røre hele tiden, slik at ingenting svir seg. Det skjer fort siden baconet får høy temperatur. Tilsett så kremfløte og gi blandingen et oppkok. Tilsett melken og kok opp igjen.

Dersom man ønsker en magrere versjon, n så er det bare å bruke mindre fløte og mer melk. Da blir sausen tynnere.

Rør inn tarmgrønsken, og smak til med salt og pepper.

Tomatene deles i fire båter. Fjern kjernen. Del tomatbåtene i tynne staver, og så i små terninger. Ha tomatterningene i en bolle og smak til med salt, søl, pepper og olivenolje. Dette kalles for «tomat concasse» på fransk, eller også «tomat salsa» om man ønsker det.

Kok opp vann til pastaen i en kjele. Tilsett litt salt. Kok pastaen i 3-4 minutter. Sil av vannet og vend inn olivenolje slik at pastaen ikke kleber seg.

Anrett pastaen i en skål, øs over kremsausen og garner med tomat concasse og noen basilikum blader. Server gjerne med loff eller bagetter.

Tips

Tarmgrønsken som er brukt i oppskriften her er tørket og kvernet til et pulver. Du kan hente tarmgrønske fra sjøen og tørke selv. Den blir brukt som en smaksforsterker, og minsker behovet for salt i maten.

Kilde: Jonathan Romano i radioprogrammet «Holm»/NRK P1+