NRK Meny
Video Andreas Myhrvold viser hvordan du tilbereder kamskjell

Hvis du får tak i friske, levende kamskjell trenger du vite dette for å få åpnet dem og tatt ut muskelen.

Kamskjell

Kamskjellene har fra naturens side ikke så lang holdbarhet som østers og blåskjell. Hele ferske skjell kan oppbevares i kjøleskapet med den flate siden opp i 3-5 dager, og rensede skjell noen dager ekstra. Kamskjell som ikke skal brukes så raskt, bør renses og fryses. Når skjellet ikke lukter frisk sjø bør det kastes.

Slik gjør du

Skjellet åpnes lett med en liten spiss kniv som føres inn mellom skalldelene og kutter lukkemuskelen over, helt tett opptil det flate skjellet.

Når det er åpnet skjærer en forsiktig av muskelen fra det dype skjellet.

Når muskelen er tatt ut, river en forsiktig av den hinnen som går rundt hele kamskjellet, fjern alle innvoller og rogn, og behold bare den fine hvite muskelen og skyll den i kaldt vann.

Kamskjell helt rått
Vask de dype skallene godt slik at du kan servere kamskjellet i dem.

Kamskjellene deles i tynne skiver og anrettes fint i skallet. Strø på litt salt og nykvernet pepper, samt noen dråper sitron og mild olivenolje.

Gressløk drysses over til slutt.

Tips

Se også: Oppskrifter med video fra Gastronomisk Institutt

Kilde: Gastronomisk Institutt