Hopp til innhold

Har du lyst på hjemmedyrket tomatsuppe?

Å servere hjemmelaget tomatsuppe føles bra. Å servere den med grønnsaker man har dyrket selv er selve kirsebærtomaten på toppen! Nå er tiden inne for å så chili, tomat og paprika.

Nyplukkede tomater

Nyplukka plommetomater fra egen busk. Den følelsen.

Foto: Torunn Grymer / NRK

Du trenger ikke engang en luftebalkong for å dyrke chili, tomat og paprika.

Det finnes masse forskjellige frø på nettet og i hagesentrene nå, så let opp noen typer som trives i det området du bor i. Om du skal ha dem inne eller på balkongen så velg noen sorter som ikke blir så høye, så du slipper å binde opp plantene noe særlig. Velg gjerne en busktype så slipper du å knipe av «tyver» (sideskudd) som må av på mange planter for at du skal få sterkere plante med mer frukter.

Chili på lufting på balkongen

Chilien liker seg ute når det er varmt, men må flyttes inn og ut i begynnelsen.

Foto: Torunn Grymer / NRK

Skinner sola i vinduskarmen?

Tomat, paprika og chili kan godt stå i den solrike vinduskarmen hele sesongen, men har du en liten balkong eller terrasse så sett dem gjerne ut når det blir varmt i været. I begynnelsen er det lurt å ta dem ut om morgenen og inn før det blir kaldt om kvelden, så de venner seg til å være ute.

Blomsten og bien

Det som er viktig å huske på om plantene kun står inne, er at mange sorter trenger pollinering. Så når bier og humler ikke kommer til, må du være det selv. Det fikser du med å riste litt på plantene innimellom, eller bruk en liten pensel og ta den lett fra blomst til blomst, hvor støvbærerne sitter.

Så gjør man så ...

Nysådd i potter og minidrivhus

Nysådd i potter og minidrivhus. Nå er det bare å vente noen dager, så dukker de første små grønne småspirene opp.

Foto: Torunn Grymer / NRK

Når man sår er det best å bruke jord med lite næring. Følg anvisningen på frøpakken og sett pottene i vinduskarmen så de får varme og lys. Vann kun med en sprayflaske i begynnelsen så det ikke blir for vått. Ta gjerne plastfilm over pottene, eller kjøp såkasser som har et lite lokk over og fungerer som et drivhus i vinduskarmen.

Spirer av tomat, chili og paprika

Ulike tomatspirer, paprika og chili.

Foto: Torunn Grymer / NRK

Når spirene har fått to skikkelige blader (etter de første spirebladene), kan du potte dem om. Sett dem da i hver sin potte som ikke er altfor stor, men hvor røttene har plass til å strekke seg ut. Da kan de få jord med litt næring i. Når du igjen potter om planter du hele «klumpen» med jord opp i en større potte så røttene ikke blir revet i. Da kan du sette dem i den potta de skal bo i resten av sesongen.

Tid for tomatsuppe!

Et artig prosjekt er å velge hva man vil lage av det man dyrker når man velger sorter. Vi har gått for gazpacho, tomatsuppe og saus, og har derfor sådd tomat, paprika, chili, basilikum og oregano til det. Og har du plass til noen løk og hvitløk i bakhagen i tillegg så blir den jo enda bedre.

Her er journalistens egen tomatsuppe – som selvsagt kan prøvesmakes alt nå med tomater fra butikken:

Chilien kan få vare lenge ved sylting:

I gazpacho er det både paprika, tomat og chili:

Del gjerne bilder med oss på Instagram. Merk dem med #nrkmat så kanskje vi deler ditt bilde på vår konto.