Du kan neppe si nei til å skaffe deg god gjødsel som til og med inneholder mikroskopisk små arbeidere til jorda.
Komposten gjør også at jorda holder bedre på vannet. Kort sagt : du øker sjansen for en frodig hage.
Det letteste først

Kaldkompost, egnet for hageavfall men ikke matrester.
Kaldkompost, høres flott ut og er enkelt. På et skyggefullt sted legger du hageavfall i en haug eller en selvlaga binge. Hjelper du til litt, går nedbrytingen raskere : Hakk eller findel kvist og kvast. Bruker du ikke grassklipp til jordekking, legg det i komposten. Med en greip vender du rundt av og til, på den måten går nedbrytingen raskere. Lufttilgangen må være god hele tida, eller blir det forråtnelse og vond lukt framfor kompostering. Epleskrotter, potetskrell og annet grønt matavfall kan kastes i kaldkomposen. rester av kjøtt og fisk hører ikke hjemme der, fordi temperaturen er lav risikerer du klekking av spyfluer. Råd om kompostering
Et trinn videre

En varmkompost-binge må ha minst 5 cm tykk isolasjon.
Velger du å kompostere matavfall, skaff deg en beholder. Den må være godt isolert, og ha minst 5 cm tykke vegger. Start med å legge 20-30 cm med småkvist, lyng, bark, bar eller halm i bunnen av bingen. På den måten sikrer du god lufttilgang. Nå kan du legge i matavfall: kjøtt, fisk,potetskrell,brødskalker,selv servietter og tørkepapir brytes ned. For å unngå lukt legger du alltid et lag med strø over. Det må utgjøre minst 25 % av mengden kjøkkenavfall du har puttet i beholderen. Det er lurt å røre i komposten med jevne mellomrom. Da får du jevnere nedbryting av alt avfallet. I tillegg sikrer du god lufttilgang. Uten luft råtner matavfallet, fordi små organismer som kan leve uten oksygen begynner å jobbe. Resultatet er at du får en kompostbinge som stinker.
Begynner komposten å lukte surt er det for mye vann i den. Flere tips om kompostering
Ferdig ?

Kompost sm skal ettermodnes må dekkes til.
Hvor lang tid komposteringen tar, avhenger av hva slags avfall du har i. Kjøkkenavfall kan gå på en måned, mens grovere hageavfall, tar mye lengre tid. Men en til tre ganger i året kan du regne med å tømme beholderen. Det skal lukte jord av komposten når den er ferdig, og epleskrotten og annet avfall kan ikke kjennes igjen. Ferdig til bruk er ikke komposten når den tas ut av beholderen. Ettermodning må til.Legg den ut på marka, evt i en åpen binge, men husk å dekke til med en plate, plast e.l slik at vannet ikke vasker ute næringsstoffene. Komposten bør ligge slik i minst 1-2 måneder før du kan bruke den.
En "karseprøve" er en grei test å ta for å sjekke om komposten er modnet: Ta ut litt kompost og så vanlig karsefrø i den. Blir spirene gule, er komposten umoden, blir karsen grønn, er den ferdig.