Skål med tomatsuppe

Hjemmelaget tomatsuppe med tomater og chili fra balkongen med godt brød å dyppe i.

Foto: Torunn Grymer / NRK

Balkongbondens tomatsuppe

Hvem blir ikke lykkelig av å kunne servere hjemmelaget tomatsuppe – eller saus. Denne oppskriften funker til begge deler.

Slik gjør du

Har du egne tomater på balkongen eller i hagen så plukk en god gjeng, alle typer funker. Ellers kjøper du noen gode tomater i butikken. Her har vi brukt plomme- og cherrytomater.

Om du gjerne vil, kan du ta av skinnet på tomatene. Da forveller du dem i omtrent ett minutt etter å ha skåret et lite kryss i tuppen på dem. Legg så tomatene kjapt over i isvann før du tar dem ut og river skinnet av. Det er ikke nødvendig for å få et godt resultat, men noen foretrekker det for å slippe små skinnbiter i suppa.

Hakk gul løk, hvitløk og chili i ei gryte, og la det putre i god olivenolje til løken er godt gyllen. Ta så i tomatene som du har hakket lett, og la det hele frese noen minutter så det hele reduserer litt. Kjør så hele blandingen med stavmikser og legg eventuelt i en urtekvast med for eksempel timian, oregano og basilikum om du ønsker det. Smak til med salt, pepper, eplesidereddik (eller annen god eddik/sherry eller lignende syre) og honning. La suppa putre til den har passe tykkelse, så er den klar.

Tips

Tomatsuppe inkl. fremgangsmåte

Øverst til venstre: råvarene, øverst til høyre: ingrediensene på kok. Nederst til venstre: suppa/sausen etter å ha blitt kjørt med stavmikser. Nederst til høyre: maten er servert!

Foto: Torunn Grymer / NRK

Du kan også ta i en skvett fløte om du vil ha en mildere vri på suppa. Og/eller du kan toppe suppa med en skvett god olivenolje eller chiliolje.

Vil du lage tomatsaus til pizza og pastaretter lar du den redusere enda en liten stund, men dropp da fløten. Den kan du eventuelt tilføre om det passer i den type saus du vil lage som en vri på grunnsausen du nå har.

Doble oppskriften så har du både en raus suppemiddag til fire og et par-tre bokser tomatsaus du kan legge i frysen til senere middager.