1. Plukk brennesle
Når du skal gjør om ugress til organisk plantegjødsel, må du begynne med å plukke brennesle. Da er det selvfølgelig lurt å ha på langermet genser eller jakke og hansker. Det er også lurt å bruke saks, for brenneslen kan være hard å brekke av.
PLUKK: Det går fort å fylle en bøtte med brennesle.
Foto: Philip Hofgaard / NRKDu kan bruke både den tynne og den tykke typen brennesle.
Bare fyll opp en bøtte - det går fort.
2. Legg brenneslen i vann
Når bøtta er full av brennesle kan du fylle den opp med vann.
Nå skal neslebladene gjære. De er klare når de har løst seg opp og blitt til et grønt, illeluktende vann.
3. Vent i tre uker
GJØDSELVANN: Etter tre uker er brenneslebladene gått i oppløsning og vannet lukter helt forferdelig. Det er bra.
Foto: Helena Rønning / NRKDet er lurt å sette bøtte med brennesle i halvskygge litt i utkanten av hagen.
Det beste resultatet får du hvis du rører i bøtta én gang om dagen slik at vannet får oksygen.
4. Gjødselvannet er ferdig
Nå vannet lukter skikkelig vondt er det ferdig. Da kan du ta ut stilkene som ennå ikke er oppløst.
– Lukten setter seg fast i klær og på hender, så bruk hansker og gamle klær du ikke er redd for, sier Sunniva Bodvin, økoagronom og scenograf, til NRK.no.
Hun snakker av erfaring.
Dette brungrønne illeluktende vannet er for sterkt for å brukes rett på plantene. Som med annen gjødsel må du blande det ut med vann.
Én del neslevann til ti deler vann er bra.
Neslevannet kan brukes til alle grønnsaker og blomster.
VANNING: Både blomster og grønnsaker liker neslevann. –Tomater blir veldig glad for denne type gjødsel, sier økoagronom Sunniva Bodvin.
Foto: Philip Hofgaard / NRK