Galette, fransk pannekake med fyll servert på en tallerken med grønn salat og urter.

I det nordlige Frankrike drikker man cider til galettene.

Foto: Strömsö / YLE

Galetter med søtt eller salt fyll

Franskmennene kaller pannekakene sine crepes eller galetter. De kan bli til både middag og dessert.

Slik gjør du

Bland ingrediensene til røren og la den hvile i 30 til 60 minutter i romtemperatur.

Stek en tynn pannekake i smør på sterk varme. Pannekaken skal bare stekes på den ene siden.

Galetter med middagsfyll

Når overflaten er nesten tørr, har du ost, parmaskinke, grovhakkede nøtter, eplesyltetøy, karse og litt salt og pepper på halve pannekaken. Stek videre til pannekaken er brun på undersiden, og brett den i to. Legg den på en tallerken.

Server gjerne med tørr cider.

Galetter med dessertfyll

Skjær grønne og røde epler i biter og wok dem i godt med smør. Strø over kanel og kardemomme etter smak og bland i en spiseskje honning. Hell over en desiliter av den søte sideren du kan drikke til, rør og la det koke en liten stund.

Følg fremgangsmåten til galetter med middagsfyll, og legg fyllet på halv pannekaken før du steker litt til. Ha litt mer honning over, og server med vaniljeis.

Tips

Ifølge Wikipedia er galette er et fransk navn på forskjellige pannekakelignende kaker. Der brukes bokhvete og andre kornsorter i stedet for hvete. Galetten ble opprinnelig til der jordsmonnet ikke tillot hvetedyrking. I motsetning til crepene er galetten noen steder gjennomstekt fra bare en side. Galetten blir brukt til å rulle inn forskjellig pålegg som syltetøy, ost, salat, kjøtt eller fisk – eller som underlag for speilegg og skinke. Den siste varianten kalles galette complete. I Rennes brukes galetten slik lomper brukes på Østlandet.

Kilde: Ella Grüssner Cromwell-Morgan i TV-serien Hygge i Strömsö/YLE