Brøddeig

Brøddeigen skal dekkes til, gjerne med et håndkle, når den står og hever.

Foto: Mona Gundersen

Bodils grove brød

Dette blir knallgode brød, sier Bodil Nordjore. Her får du oppskriften. Den kan du også bruke i brødbakemaskin, les Bodils tips nederst.

Slik gjør du

Kok opp 1 l av vannet for å bløte helkornet. Ha den varme massen i eltebollen og spe med vann til det er passe god temperatur. Bland inn gjæren. Bland inn melet, begynn med det groveste og ha i det fineste til slutt. Ha i så mye hvetemel at deigen nesten slipper bollen, og elt den i maskinen i 10-15 minutter. La den heve to-tre ganger, det vil si at du slår deigen ned igjen. Da blir det mindre gjærsmak, og brødene smaker bedre. Bak ut fire fine, runde kaker og sett dem på plata.

Dette blir et saftig og smakfullt brød. I denne oppskriften er det brukt olje, da passer jeg på å ikke ha for fast deig, da kan de fort bli tørre.

Pensle med kaffe.

Sett ovnen på det varmeste du kan. Sett brødene inn når ovnen er varm. Stek brødene der i 10 min, da får du en knasende sprø skorpe. Så skrur du ned til 170 °C, gjerne varmluft, og steker dem ferdige der i omtrent 40 min.

Til brødbakemaskin
Dette er en oppskrift som med fordel kan bakes i en brødbakemaskin. Her er oppskriften redusert ned til ca. 40% (litt mer enn 1/3). Den kan bakes i 1,5 liters beholder. Beholderen bør ikke være med enn 60% full når du setter i gang brødbakemaskinen.

OBS! Pass på at du ikke overskrider din maskins væskemengde og ikke lager for løs deig.

Tips

NRK Mat har fått tips fra en bruker av oppskriften om å bruke 1,5 ts tørrgjær i deigen til brødbakemaskinen i stedet for fersk gjær.

Se også: Oppskriftene frå Bodil Nordjore

Kilde: Bodil Nordjore i TV-serien Matlyst