Bobotie på trøndersk vis

Bobotie, stekt kjøttdeig med eggestand pluss mange gode smaker. Denne gangen er kjøttdeigen av elg, ikke antilope.

Foto: Håvard Karlsen / NRK

Bobotie på trøndersk vis

Bobotie er en tradisjonsrik rett fra Sør-Afrika. Mange omtaler den som nasjonalretten. Det er en slags grateng med kjøttdeig av antilope. Siden du sannsynligvis ikke har antilope tilgjengelig, kan du bruke okse, lam, elg eller rein. Det er mange smaker i denne oppskriften, men den er ikke sterk.

Slik gjør du

Skjær aprikosene i biter. Skjær brødet i terninger. Ha rosinene og aprikosene i en liten bolle og hell litt kokende vann over for å bløte dem litt. Ha brødet i en bolle og bløtlegg det med litt av melken.

Varm litt olje i en stekepanne og ha i løken, stek den litt myk og tilsett hakket hvitløk og karri. Ha i kjøttdeigen, brunes. Ha i tomater, raspet gulrot, rosiner, aprikoser, aprikossyltetøy og sitronsaft, bland alt sammen godt og smak til med salt og pepper. Ha blandingen over i en ildfast form. Pisk eggene lett sammen med brødblandingen og resten av melken, og hell over kjøttdeigen. Ha laurbærbladene på toppen.

Kan stekes både i og uten vannbad.

I vannbad: Ha vann i en langpanne og sett den i ovnen på 160 grader, sett inn bobotien, bakes i cirka 45 minutter (til eggestanden har stivnet). Baking i vannbad gjør at eggestanden ikke sprekker så mye.

Uten vannbad: Sett inn i ovn på 200 grader og la bobotien steke cirka en halv time (til eggestanden har stivnet).

Server med ris, salat, mangochutney og eventuelt brød.

Kilde: Inge Johnsen i radioprogrammet Brønsj, NRK P1