Hopp til innhold

Nå begynner gresskarhøsten

Har du gresskar, kan du både sylte, lage suppe, pasta og ledsage kylling. Eller du kan bake. Her er 15 oppskrifter med gresskar.

Barn fra barnehagen Hannes Lekestue på Tasta får plukke gresskar i hagen til Thor G. Norås i Stavanger.

VIDEO: Barnekulturforsker Thor G. Norås inviterte barnehagebarn til gresskarhøsting i hagen sin i Stavanger.

Syltede gresskar med chili

Syltede gresskar – her med chili i glasset.

Foto: Hilde Torgersen / NRK
Stekt gresskar med mascarponefyll

Bakte gresskar fylt med mascarponekrem og parmesan fra Niklas Ekstedt.

Foto: Eva Rados / SVT
Gresskarsuppe med ingefær, chili og kokos

Lise Finckenhagens gresskarsuppe med chili, ingefær og kokos.

Foto: Tone Rieber-Mohn / NRK

Barnekulturforsker Thor G. Norås hadde litt for mange gresskar, og derfor inviterte han barnehagebarn fra Hannes Lekestue på Tasta i Stavanger til gresskarhøsting sist uke. I videoklippet får barna smake på gresskarene som de er, og mener det minner om vannmelon.

Kokkene som har lagd mat på NRK har en rekke andre forslag til hvordan du kan ta frukten i bruk.

Gresskar i ovnen

Ønsker du å bruke gresskaret helt, eller halvt for å være mer korrekt, kan du gjøre som Niklas Ekstedt i Niklas' mat og bake gresskaret i ovnen. Han brukes et butternut-gresskar i retten, fyller det med mascarponekrem og parmesan, og serverer grillspyd ved siden av.

Gresskar i suppe

Den store frukten som vokser på bakken blir ofte brukt i suppe. Lise Finckenhagen frisker den opp med chili, ingefær og kokos. Også svenske Tina Nordström bruker kokos – men hun fyller også på med elgboller.

Den danske kokken Anne Hjernøe har i grønnkål og epler. I programmet Førkveld brukte Hanne Frosta gulrot i kjelen sammen med gresskaret. I Solens mat fikk gresskaret med seg bønner opp i den italienskinspirerte suppa.

Gresskar og pasta

Jan Vardøen har komponert gnocchi med gresskar i selve pastadeigen. I Hygge i hagen fyller Tareq Taylor gresskar i raviolien, som på toppen av det hele serveres i et helt gresskar.

Gresskargnocchi med skogsopp og salvie

Gresskargnocchi fra Jan Vardøen.

Foto: Espen Hobbesland / NRK
Gresskarpai

Gresskarpai.

Foto: www.frukt.no

Gresskar og kylling

Flere kokker kombinerer dessuten gresskar med kylling. TV-serien Ei verd av krydder tok for seg krydder for krydder, og i episoden om muskat sto kylling og gresskar på menyen.

Anne Hjernøe, som står for en av suppeoppskriftene lenger oppe, har også brukt gresskar sammen med kylling. I Hygge i Strømsø blei en hel kylling utbeina og fylt med blant annet gresskar.

Og om du skulle være så heldig å kjenne en rypejeger, anbefaler rypekokk Trond Asgeir Lyngstad gresskar til den norske villfuglen.

Bakverk med gresskar

Gresskar står ofte på bordet når desserten serveres under Thanksgiving eller rundt jul i Nord-Amerika. I oppskriften på muffins rives gresskarkjøttet før det blandes i deigen, mens til paien skal det skjæres i terninger og kokes før det går i paiforma.