– Ledere har mer viljestyrke enn andre

Noen ser ut til å ha mer viljestyrke enn andre. Nå forsøker forskere å finne ut mer om hvorfor det er slik.

Barack Obama, Mitt Romney

Det er ikke usannsynlig at både USAs president Barack Obama og den tidligere presidentkandidaten Mitt Romney har god viljestyrke. Ledere scorer ofte høyt på viljestyrke, viser forskning.

Foto: Carolyn Kaster, Charles Dharapak / Ap

– Noen mener viljestyrke er noe som i hovedsak kan trenes, mens andre mener det er et medfødt talent, sier Helene Tronstad Moe.

Hun er førsteamanuensis ved Markedshøyskolen i Oslo, og er nå i gang med en spørreundersøkelse som skal se på viljestyrke i sammenheng med personlighet.

– Vi vet at en del personlighetsstrekk i stor grad er medfødt og holder seg ganske stabilt gjennom livet. For eksempel om du er innadvendt eller utadvendt. Nå ønsker vi å se dette i sammenheng med viljestyrken, forteller hun.

Viljesterke ledere

Undersøkelsen som nå skal gjennomføres, er en videreføring av en test om viljestyrke som Trondstad Moes kollega Tom Karp gjennomførte for to år siden. Der fant han ut at folk i høyprestasjonsyrker som ledere, har mer viljestyrke enn andre.

– Ledere har en tendens til å score seg selv høyt når det gjelder viljestyrke. Og også folk rundt dem ser ut til å mene det samme, sier Tom Karp.

– Det de sier er at hvis de bestemmer seg for noe, men møter motstand, så gjennomfører de likevel det de har satt seg fore.

Hadde rollemodeller som barn

Karp har også dybdeintervjuet noen av lederne som mener de har god viljestyrke. I intervjuene var det flere som fortalte at de hadde en rollemodell som hadde påvirket dem som barn. Det kunne for eksempel være en hardtarbeidende bestefar.

– De fleste jeg har snakket med, mener de har vært viljesterke allerede som barn. Men hva som er arv og hva som er miljø er det umulig for meg å svare på, sier Karp.

Han er overbevist om at viljestyrke er en viktig egenskap å ha med seg for ledere.

– Folk snakker gjerne om at ledere må ha så mye kunnskap, men jeg tror det har mye med vilje å gjøre. Det å ville noe mer enn andre i visse situasjoner.

Vil også se på alder og kjønn

Helene Tronstad Moe

Helene Tronstad Moe forsker på sammenhengen mellom viljestyrke og personlighet.

Når undersøkelsen nå videreføres, ønsker Helene Tronstad Moe å se hvilke faktorer som kan bidra til at folk har ulik viljestyrke.

– Vi ønsker blant annet å se om det er store forskjeller mellom menn og kvinner, og om det er aldersforskjeller.

– Kanskje har eldre mennesker lært seg teknikker for å bedre viljestyrken, eller kanskje det heller er slik at den svinner med årene. Det er ting vi ikke helt vet, men som vi nå ønsker å undersøke, sier hun.

Hvis du vil teste viljestyrken din kan du være med på undersøkelsen ved å trykke her (ekstern lenke). Svarene dine vil bli brukt i forskningssammenheng fra Markedshøyskolen.

– Du vil være helt anonym, og vi kan ikke vite hvem som har svart på spørsmålene, forsikrer Helene Tronstad Moe.

Hett tema internasjonalt

Ifølge Pål Kraft forskes det nå mye på viljestyrke rundt om i verden. Kraft er professor i sosialpsykologi ved Psykologisk institutt ved universitetet i Oslo, og jobber nå som direktør ved SIRUS (Statens institutt for rusmiddelforskning).

Viljestyrke er et stort forskningsfelt som har eksplodert de siste ti årene. Det henger sammen med at viljestyrke nå trekkes fram som en viktig verdi. I det moderne samfunnet må vi ta mange valg hele tiden, og det er karaktertrekkene dine og viljestyrken din som avgjør hva slags valg du tar, sier han.

Ifølge Kraft viser forskningen som er gjort at viljestyrke både er medfødt og tillært.

– Man vet ikke eksakt hvor mye gener har å si. Jeg vil tippe at det er omtrent halvparten av hver. Noe er man født med, men det er også klart at viljestyrke er noe som kan påvirkes og læres, sier Kraft.

– Det som er gjort av forskning så langt viser at viljestyrke henger sammen med personlighetstrekk som planmessighet. Om man er organisert og strukturert.

– De som har sterk viljestyrke har både evne til å legge planer, etablere vaner og stå imot fristelser. Derfor får viljestyrken betydning for svært viktige ting i livet som helsa di, økonomien din og samlivet med dem rundt deg. Viljestyrken er like viktig som intelligens og sosial klasse for å forklare slike livsutfall, sier Pål Kraft.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.