Hopp til innhold

– Kun avhold hjelper mot shoppingfristelsen

De fine skoene, den lekre jakka, ei fin t-skjorte eller kanskje en ny drill. På tilbud. Plutselig er kortet dratt mange flere ganger enn du hadde tenkt.

Damer på shopping

Det er fort gjort å kjøpe litt mer enn det man hadde tenkt. Og jo mer man sier nei til seg selv, jo vanskeligere blir det å motstå neste fristelse.

Foto: © SVLuma / Colourbox

– Det beste er å unngå fristelser i stedet for å motstå dem, sier økonomiprofessor Ellen Katrine Nyhus ved Universitetet i Agder.

Det er ikke nødvendigvis så enkelt, for det fins fristelser og tilbud over alt. I Trondheim møtte tusenvis opp da det nye kjøpesenterets Sirkus åpnet forrige uke, og butikkene i sentrum lokka folk til byen med supertilbud på den såkalte Toilldagen like etterpå. Noen kjøper til og med bil på impuls.

Hvis du har måtte bruke selvkontroll i en situasjon, har den blitt sliten. Og det trenger ikke være samme type fristelse neste gang.

Ellen Katrine Nyhus, økonomiprofessor

Til neste gang, kan det være greit å vite at du faktisk kan trene opp selvkontrollen og spare noen kroner på eventuelle bomkjøp.

– Forskning viser at den fungerer nesten som en muskel, og kan bli bedre og bedre hvis man øver, sier Nyhus.

– Selvkontrollen kan bli utslitt

Problemet er bare at desto flere ting du motstår, jo vanskeligere blir det å motstå den neste fristelsen som dukker opp.

Ellen Katrine Nyhus

Hvis man skal trene på selvkontroll, er det best å trene på å holde seg borte fra fristelsene, sier økonomiprofessor Ellen Katrine Nyhus.

Foto: Universitetet i Agder

– Hvis du har måtte bruke selvkontroll i en situasjon, har den blitt sliten. Og det trenger ikke være samme type fristelse neste gang, det kan godt være andre ting man må slite med, advarer Nyhus.

– Som for eksempel hvis det har stått boller på bordet under et møte, og du har sittet og prøvd å la være å ta, så kan det har slitt deg ut å motstå. det kan påvirke deg hele dagen.

Så hvis du har nektet deg selv en bolle under møtet kan det være enklere å kjøpe ei bukse på vei hjem?

– Ja. Så det kan være lurt å tenke på hvilke fristelser som har størst betydning, eller som får verst utfall, og så prioritere å motstå dem, sier Nyhus.

Ble du så lykkelig som du trodde?

En lur øvelse, mener Nyhus, er å tenke over hvor lykkelig man faktisk ble av impulskjøpet sitt.

– Forskning viser at folk er dårlige til å predikere våre egne følelser. Vi greier ikke forutse hvor glade vi blir når noe fint skjer og hvor lei oss vi blir når noe trist skjer, sier hun.

– Så hvis den nye duppedingsen ikke gjorde at du ble så glad som du hadde tenkt, kan det hende at du etter hvert lærer at veien til lykke ikke nødvendigvis er å kjøpe og ha alt det siste, sier hun.

Tyskerne fant svaret

Hvis man har hatt en tung dag, eller blitt utsatt for mange fristelser er det lurt å holde seg unna kjøpesenter, butikker og andre forlokkende ting hvor man kan lokkes til å kjøpe ting man ikke trenger.

Evnen til å motstå fristelser blir nemlig mindre og mindre i løpet av dagen, sier økonomiprofessoren.

Og i landet som kanskje har best rykte for å ha kontroll på følelser og orden i samfunnet, har de selvsagt forsket på dette.

– Forskning fra Tyskland viser at det som kjennetegner folk med god selvkontroll er at de unngår fristelser, og er flinkere til å planlegge dagen slik at de unngår dem, sier Nyhus.