Heisan. Jeg er en litt miljøbevisst student som tenkte jeg kunne slå to fluer i en smekk ved å bli vegetarianer og minke matbudsjettet. Dette gjør jeg på grunn av CO2 og ressurser, ikke fordi dyr er søte... Men så er jeg litt for glad i fisk og tran, og har derfor tre spørsmål.
Hilsen Astrid
- Hvordan er det med fisk generelt og mijløbelastninger/overfiske?
SVAR:
Hvis fisken sendes rundt på bil eller fly vil dette påvirke utslippene. Dessuten vil en fangstmetode som bunntrål øke utslippene betydelig. Hvis man ser bort fra fangst og håndtering etter fangst vil fisk generelt komme godt ut på energiregnskapet, for eksempel i forhold til rødt kjøtt som er blant det som har høyest utslipp per kilo.
- Er det for eksempel bedre å spise sei enn torsk?
SVAR:
Når det gjelder torsk og sei så tror jeg ikke miljøbelastningen er særlig forskjellig. Alt avhenger av fangstmetode og behandling etterpå. Hvis du tenker på kostholdet ditt kommer sei og torsk innunder det vi kaller for hvite fiskeslag, og regnes som like. Flott at du er glad i fisk! Spiser du både hvit og fet fisk (ørret, laks, makrell) får du også i deg mange av de næringsstoffene kroppen trenger, inkludert Omega 3.
- Og tran: er dette et biprodukt av annen matproduksjon, eller går hele fisken med til å lage tran?
SVAR:
Tran heter på engelsk Cod Liver Oil, og utvinnes altså av torskelever. Ønsker du å lese mer kan du gå inn på
Med vennlig hilsen
Ida Synnøve Grini
Nofima Mat AS
Har du spørsmål om mat og kosthold? Send det her: