I den siste tiden har jeg sett at flere merker produserer ferskpresset appelsinjuice til salgs i butikkene. I løpet av en uke kjøpte jeg inn juice fra de ulike tilbyderne i min nærbutikk og sammenlignet næringsinnholdet. Selv om alle juicetypene på 1 liter inneholdt cirka 2 kg nypressede appelsiner var det avvik mellom næringsinnholdet på dem. Spesielt gjaldt dette mellom meierienes, Sunniva, ferskpresset juice og 100 % appelsin.
Jeg lurer på hvorfor det er ulikt næringsinnhold når begge tilbydere sier at det er ferskpresset juice fra 2 kg appelsiner i begge flaskene/kartongene. Og hva skal egentlig til for å kalle en juice ferskpresset? Holder virkelig ferskpresset juice i flere uker?
Det hadde vært fint å få svar på dette, eller kanskje kjørt en test på de ulike merkene og om de faktisk inneholder kun appelsiner og ikke noe mer. Det er tross alt veldig populært å kalle noe ferskpresset for tiden.
Susanne
Hei!
Det er lett å bli forvirret her, og jeg har derfor tatt kontakt med Fellesjuice som produserer Sunniva og gjengir her svaret jeg har fått. Håper dette fører til noen oppklaringer for deg.
Sunniva er det nye merkenavnet for Meierienes Juice. Sunniva tilbyr to hovedkategorier juice: Original-serien som er juice fremstilt fra konsentrat og Premium-serien som er direkte juice - ikke fremstilt fra konsentrat.
Juice som ikke fremstilles fra konsentrat vil i større grad variere i sammensetning enn juice fra konsentrat. Dette fordi denne juicen hele tiden vil være slik den er fra naturens side, karbohydratinnholdet vil derfor variere noe gjennom året, avhengig av temperatur, appelsinsort osv. Vi har valgt å bruke gjennomsnittsverdier på næringsinnhold i denne juicen, da dette ikke vil være konstant.
For å lette både transport og lagring, konsentreres ofte juice ved at vann fjernes under flere inndampingstrinn. Før tapping i kartong tilsettes så samme mengde vann som ble fjernet under konsentreringen. Det er da lettere å standardisere juicens karbohydratinnhold, som kan reguleres vha tilsetning av vann. Begge typer juice kan kalles 100 prosent juice - da juicenes sammensetning stort sett er den samme.
Vi analyserer våre juicer mht næringsinnhold, jeg vet dessverre ikke hva andre aktører på markedet gjør. Begrepet "ferskpresset" blir misbrukt av mange aktører på juicemarkedet. I utgangspunktet er jo all juice presset av fersk frukt, og i følge vedtak i mai 2001 fra det tidligere Sosial- og helsedepartementet er det ikke tillatt å fremheve en egenskap/behandlingsmåte som all annen juice har hatt, og hvor produktet i tillegg har vært utsatt for prosesser for å øke holdbarheten.
På grunn av den korte holdbarheten fersk (ubehandlet) juice har, er det svært lite ekte ferskpresset juice på markedet i Norge. Så å si all juice er varmebehandlet eller utsatt for annen behandling for å øke holdbarheten. Bruk av begrepet ”ferskpresset” på behandlet juice er altså ikke tillatt. Begrepet ferskpresset benyttes ikke på juice fra Sunniva.
Med vennlig hilsen
Ida Synnøve Grini
Nofima Mat AS