Vannet må jo fordampes før man kan steke kjøttdeigen. Skal kjøttdeigen kokes på stekepannen før den stekes?
Og når det gjelder bacon i tynne skiver, da skrumper de inn til noen små biter. Hvorfor det?
Stine Kilavik
SVAR:
I kjøtt er det fra naturens side mye vann. Når man steker kjøttdeig skal man bruke varm panne og steke litt om gangen slik at ikke pannen blir kald. Da får man stengt porene i kjøttet, og vannet blir i kjøttdeigen slik at den blir saftig og god.
Dersom man tar kald kjøttdeig direkte fra kjøleskap og/eller steker mye av gangen, blir pannen kald og kjøttet slipper vann. Dette har ikke noe med kjøttet å gjøre, men kun om man steker på den rette måten.
Det samme gjelder bacon. Har man et magert bacon skrumper det mer enn bacon med mer fett. Årsaken til dette er at i rent kjøtt er det cirka 75 prosent vann, mens i rent fett er det ikke noe særlig vann. Når bacon skrumper under steking er det vannet i kjøttdelen av baconet som fordamper.
Med vennlig hilsen
Ida Synnøve Grini
Nofima Mat AS