NRK Meny
Normal

Vellykket p-sprøyte for menn

Like virksomt som p-piller i en stor kinesisk studie.

Kyss
Foto: Katarina Sundelin / 6PA/MAXPPP

Det har vært gjort flere forsøk på å utvikle hormonprevensjon for menn, men problemer med sikkerhet og bivirkninger har gjort at produktene ikke er tatt i bruk.

Nå har kinesiske forskere gjennomført en stor test av en ny p-sprøyte for menn, skriver Independent .

Av 1000 frivillige fedre gjorde bare 1 prosent sin partner gravid i løpet av de to årene testen pågikk. Det er den samme marginen som oppgis for p-piller.

Forstyrrer sæd-produksjonen

P-sprøyten inneholder testosteron, og påvirker kjemikalier i hjernen slik at produksjonen av sædceller avbrytes.

Reduksjonen i sperm er midlertidig. Når virkningen av injeksjonen avtar, øker produksjonen igjen. 6 måneder etter siste injeksjon var sædcellene tilbake på vanlig nivå.

Ifølge forskerne skal injeksjonen ikke gi noen av de vanlige problemene med redusert sexlyst og humørsvingninger. Men ytterligere tester må til for å avgjøre hvor trygt det er med testosteron-injeksjoner.

- Kan endre ansvarsforholdet

Etter at p-piller kom på markedet på 60-tallet, har ansvaret for prevensjon flyttet seg over på kvinnen. I dag går bortimot halvparten av yngre norske kvinner på p-piller til enhver tid.

Et tvilsvarende alternativ for menn kan endre ansvarsforholdet, og vil være et alternativ for par som av ulike grunner ikke ønsker at kvinnen skal gå på hormonprevensjon.

I dag er alternativene for menn begrenset til kondom, sterilisering og den svært usikre avbruddsmetoden.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.