Vellykket p-sprøyte for menn

Like virksomt som p-piller i en stor kinesisk studie.

Kyss
Foto: Katarina Sundelin / 6PA/MAXPPP

Det har vært gjort flere forsøk på å utvikle hormonprevensjon for menn, men problemer med sikkerhet og bivirkninger har gjort at produktene ikke er tatt i bruk.

Nå har kinesiske forskere gjennomført en stor test av en ny p-sprøyte for menn, skriver Independent .

Av 1000 frivillige fedre gjorde bare 1 prosent sin partner gravid i løpet av de to årene testen pågikk. Det er den samme marginen som oppgis for p-piller.

Forstyrrer sæd-produksjonen

P-sprøyten inneholder testosteron, og påvirker kjemikalier i hjernen slik at produksjonen av sædceller avbrytes.

Reduksjonen i sperm er midlertidig. Når virkningen av injeksjonen avtar, øker produksjonen igjen. 6 måneder etter siste injeksjon var sædcellene tilbake på vanlig nivå.

Ifølge forskerne skal injeksjonen ikke gi noen av de vanlige problemene med redusert sexlyst og humørsvingninger. Men ytterligere tester må til for å avgjøre hvor trygt det er med testosteron-injeksjoner.

- Kan endre ansvarsforholdet

Etter at p-piller kom på markedet på 60-tallet, har ansvaret for prevensjon flyttet seg over på kvinnen. I dag går bortimot halvparten av yngre norske kvinner på p-piller til enhver tid.

Et tvilsvarende alternativ for menn kan endre ansvarsforholdet, og vil være et alternativ for par som av ulike grunner ikke ønsker at kvinnen skal gå på hormonprevensjon.

I dag er alternativene for menn begrenset til kondom, sterilisering og den svært usikre avbruddsmetoden.

TV og radio

Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Norsk dokumentarserie. I tre månender har de 8 ungdommene hatt samtaleterapi med psykolog Peder Kjøs, og sammen har de funnet veier for å endre livene sine. Psykolog Peder Kjøs og gruppa trener Trine i å tørre å være seg selv. Malin gjør store fremskritt, og Kira med ME kjenner energien komme litt tilbake. Fredrik kommer frem til en løsning han vil prøve på. (8:8)