Historien bak p-pillen

Den første p-pillen skulle kurere mensproblemer. Dermed fikk plutselig "alle" kvinner slike plager.

P-piller.
Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Hør historien om pillen her: P-pillens historie

100 millioner kvinner tar hver dag en p-pille. De kan takke kjemikeren Luis Meramontes, som 15. oktober 1951, lagde stoffet noretindron. Dette stoffet var grunnlaget for de alle første p-pillene.

"Mensproblemer"

Men det var ikke før i 1957 at den første p-pillen kom på markedet. Da kom pillen Enovid på det amerikanske markedet. Offisielt var ikke dette noen prevensjonspille, men en pille som skulle regulere uregelmessig menstruasjon.

Men på etiketten stod følgende advarsel - eller hint: NB! Dette legemiddelet vil forhindre eggløsning.

På kort tid var det overraskende mange kvinner som utviklet "mensproblemer," noe som gjorde det tydelig at markedet var mer enn klar for en prevensjonspille. I 1960 kom derfor den første pillen på markedet som ble markedsført som prevensjon. Men først på syttitallet ble den tillat for alle - og ikke bare gifte kvinner. Og til Norge kom pillen i 1967.

Motstandere

P-pillen fikk mange motstandere, blant annet den katolske kirken. Men det var også leger som var kritiske. For p-pillen hadde bivirkninger, som økt risiko for blodpropp og hjerteproblemer.

I dag er bivirkningene blitt mye mindre. Og hver dag, tar omtrent 200 000 norske kvinner p-pillen.

Norgesglasset NRK P1

Kulturstrøm

  • K-popband støtter anti-rasister

    Den populære popgruppa BTS fra Sør-Korea gir én million dollar til organisasjonen Black Lives Matter. Fans av k-popgruppa oppfordrer hverandre til å samle inn like mye, melder Reuters. De sju medlemmene i BTS er blant verdens mestselgende artister.

    Laster Twitter-innhold
  • Mer press mot Facebook-sjefen

    Facebook-sjef Mark Zuckerberg presses fortsatt i spørsmålet om politisk propaganda og falske nyheter på nettstedet. Flere enn 140 forskere som Facebook finansierer ber Zuckerberg begrense president Donald Trumps desinformasjon, skriver the Guardian.