Historien bak p-pillen

Den første p-pillen skulle kurere mensproblemer. Dermed fikk plutselig "alle" kvinner slike plager.

P-piller.
Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Hør historien om pillen her: P-pillens historie

100 millioner kvinner tar hver dag en p-pille. De kan takke kjemikeren Luis Meramontes, som 15. oktober 1951, lagde stoffet noretindron. Dette stoffet var grunnlaget for de alle første p-pillene.

"Mensproblemer"

Men det var ikke før i 1957 at den første p-pillen kom på markedet. Da kom pillen Enovid på det amerikanske markedet. Offisielt var ikke dette noen prevensjonspille, men en pille som skulle regulere uregelmessig menstruasjon.

Men på etiketten stod følgende advarsel - eller hint: NB! Dette legemiddelet vil forhindre eggløsning.

På kort tid var det overraskende mange kvinner som utviklet "mensproblemer," noe som gjorde det tydelig at markedet var mer enn klar for en prevensjonspille. I 1960 kom derfor den første pillen på markedet som ble markedsført som prevensjon. Men først på syttitallet ble den tillat for alle - og ikke bare gifte kvinner. Og til Norge kom pillen i 1967.

Motstandere

P-pillen fikk mange motstandere, blant annet den katolske kirken. Men det var også leger som var kritiske. For p-pillen hadde bivirkninger, som økt risiko for blodpropp og hjerteproblemer.

I dag er bivirkningene blitt mye mindre. Og hver dag, tar omtrent 200 000 norske kvinner p-pillen.

Norgesglasset NRK P1

Kulturstrøm

 • Norman Lloyd (106) er død

  Den amerikanske skuespilleren og regissøren Norman Lloyd er død. Lloyd ble 106 år gammel og har i sin karriere blant annet jobbet med legender som Charlie Chaplin og Orson Welles, melder nyhetsbyrået Reuters. Lloyd er mest kjent for sin rolle i Alfred Hitchcocks «Saboteur», skriver Variety.

  Kjent var han også for rollen som Dr. Daniel Auschlander i 137 episoder av TV-serien «St. Elsewhere» på 1980-tallet, hvor han blant spilte sammen med Oscar-vinner Denzel Washington.

  Han spilte også i Charlie Chaplins «Limelight» (1952), Jean Renoirs «The Southerner» (1945) og «Dead Poets Society» (1989) med Robin Williams, blant mange andre. Lloyd spilte også i flere oppsetninger på Broadway.

  Aktiv på begge sider av kameraet som skuespiller, regissør og produsent holdt imidlertid Lloyd aktiviteten oppe. Han siste rolle var i 2015.

   Norman Lloyd
  Foto: Kevork Djansezian / Reuters
 • Internasjonal pris til Davidsen

  Den norske operasangeren Lise Davidsen har vunnet prisen for beste kvinnelige sanger ved The International Opera Awards, skriver Operawire. Det er første gang 34-åringen fra Stokke vinner denne prisen.

  Lise Davidsen
  Foto: JAMES HOLE / Promo