Hopp til innhold

Historien bak p-pillen

Den første p-pillen skulle kurere mensproblemer. Dermed fikk plutselig "alle" kvinner slike plager.

P-piller.
Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Hør historien om pillen her: P-pillens historie

100 millioner kvinner tar hver dag en p-pille. De kan takke kjemikeren Luis Meramontes, som 15. oktober 1951, lagde stoffet noretindron. Dette stoffet var grunnlaget for de alle første p-pillene.

"Mensproblemer"

Men det var ikke før i 1957 at den første p-pillen kom på markedet. Da kom pillen Enovid på det amerikanske markedet. Offisielt var ikke dette noen prevensjonspille, men en pille som skulle regulere uregelmessig menstruasjon.

Men på etiketten stod følgende advarsel - eller hint: NB! Dette legemiddelet vil forhindre eggløsning.

På kort tid var det overraskende mange kvinner som utviklet "mensproblemer," noe som gjorde det tydelig at markedet var mer enn klar for en prevensjonspille. I 1960 kom derfor den første pillen på markedet som ble markedsført som prevensjon. Men først på syttitallet ble den tillat for alle - og ikke bare gifte kvinner. Og til Norge kom pillen i 1967.

Motstandere

P-pillen fikk mange motstandere, blant annet den katolske kirken. Men det var også leger som var kritiske. For p-pillen hadde bivirkninger, som økt risiko for blodpropp og hjerteproblemer.

I dag er bivirkningene blitt mye mindre. Og hver dag, tar omtrent 200 000 norske kvinner p-pillen.

Norgesglasset NRK P1

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober