Nå bør du beregne bedre tid før du skal ut og reise

Starten på skoleferien betyr storinnrykk av ferieklare nordmenn.

Kaos på Oslo Lufthavn Gardemoen

Det er ventet lengre køer enn normalt på Oslo Lufthavn. Dette er fra en tidligere anledning.

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

– I dag og i morgen er store utreisedager, og den største pågangen vil vare ut neste uke. Passasjerer som skal ut og fly må beregne ekstra tid i denne perioden. Spesielt rundt morgen- og ettermiddags-rushet, sier pressekontakt Joachim Westher Andersen ved Oslo Lufthavn til NRK.

Over 90.000 nordmenn er ventet på Oslo Lufthavn på de travleste dagene nå torsdag 18. og fredag 19.juni.

Også torsdag og fredag neste uke er det usedvanlig mange reisende fra hovedflyplassen – rundt 90.000 daglig da også. Til sammenligning reiser «bare» 55.000 nordmenn nå på lørdag. Oslo Lufthavn varsler at det vil være et høyt trykk frem til midten av juli før det avtar sakte, men sikkert.

Også på Flesland og Værnes er det økt pågang.

– Møt opp i god tid før avgang og regn med at det tar lenger tid å sjekke inn bagasje og komme seg gjennom sikkerhetskontrollen, sier reiselivsdirektør Sverre McSeveny-Åril i hovedorganisasjonen VIRKE.

– For at folk skal få en god ferie bør de ta høyde for at det er mange mennesker i denne perioden, sier han.

Vil ikke ha treiginger i sikkerhetskontrollen

Etter å ha lempet av og sjekket inn bagasje, er sikkerhetskontrollen neste stopp. Her kan det vanligvis bli mye kø.

– Passasjerer må forberede seg på sikkerhetskontrollen før de kommer dit, sier Andersen ved Oslo Lufthavn.

– Hvis man begynner å ta av klokker og finne frem ipader og datamaskiner i det man kommer til kontrollen, vil det gå mye tid.

Forbered deg rett!

Hovedorganisasjonen VIRKE representer mange reiseselskaper. Her er VIRKES tips for at flyreisen skal bli så bra som mulig:

  • Vær forberedt. Planlegg reisen i god tid i forveien. Ha klar utskrift av billetter og annen reiseinformasjon. Det er også blitt vanlig å sjekke inn selv – ha derfor klart referansenummer eller kort.
  • Beregn ekstra tid i høysesongen. Det er litt lengre køer i sommermånedene.
  • Sjekk passet. Husk å sjekke at passet er gyldig og intakt.
  • Pakk riktig. Legg væske og metall i bagasjen du sjekker inn. Husk regelen for maks 100 ml væske i håndbagasje. Det er surt å måtte kaste en krem eller hårspray som du har betalt mye for.
  • Lås kofferten og husk å merke den med navn og annen kontaktinformasjon på forhånd.
  • Sjekk vekten. Overvekt er sure penger. Betal heller på forhånd for ekstra bagasje der det er mulig.
  • Tenk over hvor mye du skal ha med deg. Hvis du skal et sted du skal shoppe, kan du ta med en ekstra bag i kofferten, som du kan bruke på vei hjem.
  • Ha alt klart i sikkerhetskontrollen. Fjern belte, eventuelt sko, og annet av metall før du skal gjennom sikkerhetskontrollen. Ha også klar væsker og annet i plastpose, og ta PC eller annet elektronisk utstyr ut av håndbagasjen.
  • Vær blid og hyggelig mot dem som jobber og de du reiser sammen med, så går alt raskt og effektivt.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.