Vanskelig å finne årsaken til dette utslettet

Elveblest kan komme plutselig, og rundt en av fem blir rammet i løpet av livet. – Utslettet klør så intenst at mange blir utslitte, sier hudekspert.

Elveblest

Elveblest, eller urtikaria, gir et karakteristisk kløende utslett – med vabler i huden. Utslettet varierer fra bitte små vabler, til vabler som kan dekke store områder av kroppen. Illustrasjonsfoto.

Foto: User John / Wikimeda Commons

Linn Landrø

– Man regner med at en av fem opplever akutt elveblest i løpet av livet, sier hudlege Linn Landrø.

Foto: Privat

I Danmark kalles elveblest for neslefeber – noe som godt beskriver følelsen.

– Ved elveblest får de fleste et karakteristisk kløende utslett, som ligner på den reaksjonen man får av brennesle, sier Linn Landrø, hudlege ved Oslo Hudlegesenter, til NRK.no.

I tillegg til utslettet, får mange hevelser og vabler på huden.

– Det som er typisk er at utslettet flytter på seg. I løpet av noen få timer er utslettet borte på et sted, og oppstår på et annet sted på kroppen, forteller Turid Thune, seksjonsoverlege på hudavdelingen ved Haukeland Universitetssykehus.

En av fem rammes

Elveblest

I Danmark kalles elveblest for neslefeber, og ubehaget elveblest gir kan sammenlignes med det å brenne seg på brennesle.

Foto: User: PKeMcG - IE/Wikimedia Commons

Elveblest kan komme både akutt og kronisk, og akutt elveblest er mye mer vanlig.

– Man regner med at ca. en av fem opplever akutt elveblest i løpet av livet. Hvis tilstanden varer over seks uker, kalles det kronisk elveblest. Da er forekomsten rundt en prosent, opplyser Landrø.

Alle kan i utgangspunktet få det ubehagelige utslettet.

– Elveblest rammer i alle aldersgrupper og uavhengig av etnisitet. Men kronisk elveblest rammer flere kvinner enn menn, fortsetter hun.

Det er fortsatt mye ekspertene ikke vet om årsakene til urtikaria, som er det medisinske navnet på elveblest, ifølge Norsk Helseinformatikk.

Turid Thune

– Hos de fleste finner vi ikke årsaken til utslettet, sier overlege Turid Thune.

Foto: Thomas Barstad Eckhoff / Den Norske Legeforening

– Hos noen er det friksjon, trykk, kulde eller varme som utløser plagene. De kan naturligvis få tilbakefall. Av og til er det allergier som for eksempel skalldyr som utløser elveblesten, og da vil en få utbrudd hver gang en er i kontakt med det stoffet en reagerer på. Hos de fleste finner vi ikke årsaken til utslettet, sier overlege Thune.

Finnes behandling

– Mange pasienter klarer ikke å gå på jobb og skole på grunn av kløe og søvnmangel. I tillegg synes mange det er kosmetisk skjemmende med elveblest.

Linn Landrø. hudlege

Trøsten er at behandling ofte hjelper:

– Allergimedisin fungerer i mange tilfeller bra som behandling av akutt elveblest. Kronisk elveblest kan derimot være mye vanskeligere å behandle, men også her er antihistaminer den viktigste medisinen, forteller Thune.

At det er plagsomt når elveblesten først er der, er det ingen tvil om.

– Utslettet klør så intenst. Mange blir utslitte av kløen, som også forstyrrer nattesøvnen – og da kan det naturligvis være vanskelig å gå på skole og arbeid. Noen får et også et utslett som vi kaller angioødem. Da hovner personen gjerne opp i ansiktet, fortsetter hudeksperten.

Pasienter med kronisk urtikaria kan derfor falle ut av jobb og sosialt liv. Elveblest er ikke smittsomt. Men i noen få tilfeller kan det være farlig.

– Dersom pasienten får angioødem og hovner opp i halsen slik at luftveiene blir sperra, er det farlig. En person med kuldeutløst elveblest kan også få et akutt allergisk sjokk ved å hoppe ut i kaldt vann, og bør ikke bade i kjølig vann uten at andre personer er til stede, avslutter Thune.

TV og radio

Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Norsk dokumentarserie. I tre månender har de 8 ungdommene hatt samtaleterapi med psykolog Peder Kjøs, og sammen har de funnet veier for å endre livene sine. Psykolog Peder Kjøs og gruppa trener Trine i å tørre å være seg selv. Malin gjør store fremskritt, og Kira med ME kjenner energien komme litt tilbake. Fredrik kommer frem til en løsning han vil prøve på. (8:8)