Utnytt salget best mulig

Nedsatte priser og supersalg virker forlokkende, men ikke kjøp deg blakk, og vær klar over rettighetene dine.

Salg

Planlegg hva du trenger før du legger ut på shoppingtur.

Foto: Eliese Laustsen / NRK

Med stadige butikksalg og tilbud, kan det være en utfordring å holde handlelysten i sjakk.

Ellen Dokk Holm, forbrukerøkonom i Postbanken

Ellen Dokk-Holm, forbrukerøkonom i Postbanken.

Foto: Pressebilde

Ellen Dokk-Holm, forbrukerøkonom i Postbanken, råder deg til å planlegge hva du trenger før du legger ut på shoppingtur.

- Vær realistisk og sett opp en liste på forhånd over hva du skal ha. Ofte kjøper man ting man ikke trenger bare fordi det er billig. Fretex viser et godt eksempel på dette med klær som fortsatt har prislappen hengende på, påpeker hun.

- Vent med kjøpet

Dokk-Holm oppfordrer til å vente med å kjøpe ting som du vet kommer på salg. Sesongvarer som sykler og ski blir ofte sterkt nedsatt når sesongen er på hell.

I tillegg bør du tenke langsiktig, for det er mange penger å spare også på oppussing.

- Om du planlegger å pusse opp om noen år, er det smart å handle møbler og interiør på sesongsalg. Jeg vet om noen som kjøpte nye baderomsmøbler og utstyr to år før badet skulle pusses opp. Det sparte de mye på, eksemplifiserer hun.

En slik handling forutsetter at du må ta i bruk garasjen, boden eller annet til oppbevaring. Har du ikke denne muligheten, eller mangler finansieringsmidler, lønner det seg ikke.

- Ikke benytt kredittkortet eller ta opp lån for å finansiere salgsvarer. Aldri handle noe som du ikke har råd til, lyder beskjeden.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Les også: Krangler om dyre støvler på salg | Strenge regler stanser taxfree-salg

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Ikke bland begrepene

Men hva med rettighetene dine som forbruker, gjelder disse i like stor grad på salgsvarer?

Helene Falch

Helene Falch, regiondirektør i Forbrukerrådet

Foto: CF Wesenberg / Kolonihaven

- Mange blander begrepene angrerett og åpent kjøp, og tar det for gitt at genseren i feil størrelse kan byttes. Men dette er ingen selvfølge, selv på ordinære varer, forteller Helene Falch, regiondirektør i Forbrukerrådet.

Angrerett er nemlig kun lovpålagt ved kjøp på postordre, via nett og ellers salg utenfor fast utsalgssted. Da har du 14 dagers angrefrist.

Ved kjøp i butikk kan du derimot ikke benytte deg av angreretten. Forbruker har kun reklamasjonsrett på varer som er mangelfulle eller inneholder andre feil.

- Noen butikker tilbyr åpent kjøp som en ekstra service, og legger da selv premissene for hvor lang periode du har til å angre på kjøpet, og om du eksempelvis kan få pengene tilbake, forteller Falch.

Det er ofte du ikke får anledning til å bytte salgsvarer, da disse som oftest er satt ned, nettopp fordi butikken ønsker å kvitte seg med dem.

- Vær derfor ekstra nøye på størrelse og lignende når du handler på salg. Har du fått en tilgodelapp, kan denne ha begrensninger ved at den ikke kan brukes på salgsvarer. Dette skal da være opplyst, sier Falch.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Les mer om hvilke rettigheter du har i Forbrukerkjøpsloven

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

- Sammenlign prisene

Jo Gjedrem

Jo Gjedrem, seksjonssjef i Forbrukerombudet.

Foto: Pressefoto

Jo Gjedrem er seksjonssjef i Forbrukerombudet og jobber med Markedsføringsloven .

Han ber forbrukere følge nøye med og ikke stole blindt på prisnedsettingen ved salg.

- Det er vanskelig å avsløre salgsjuks, men dersom en butikk har veldig mye salg, som vintersalg, påskesalg og sommersalg, bør det ringe en bjelle. Salgsvarer skal nemlig ha blitt solgt til fullpris i en bestemt periode, understreker han.

Gjedrem mener likevel det kan være noe å hente på salg, dersom du tenker riktig.

- Det beste er å ta nå-prisen i betraktning og sammenligne dem med prisen på tilsvarende produkter, avslutter han.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Les også: Hamstre salgsvarer - spar penger | Tilbud var ikke tilbud på Coop

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.