Hopp til innhold

Ungdomsfylla får konsekvenser

Jo yngre ungdommene er den første gangen de drikker seg fulle, jo større er risikoen for adferdsproblemer, viser ny studie.

Ungdomsfyll

Nesten to av tre 15-åringer har drukket seg fulle, viser ny studie.

Foto: Lien, Kyrre / Scanpix

15-åringer fra 38 land og regioner i Nord-Amerika og Europa har deltatt i studien.

Nærmere 45.000 ungdommer ble undersøkt om alder ved første alkoholinntak og alder ved første gang overstadig beruselse hadde noe å si for adferden.

Ingeborg Rossow, forsker ved Statens instiutt for rusmiddelforskning

Stort alkoholinntak i ungdomstiden kan forstyrre utviklingen av evnen til å løse problemer, sier Ingeborg Rossow, forsker ved Statens institutt for rusmiddelforskning.

Foto: Kaja Frøysa / NRK

– Det viste seg at åtte av ti 15-åringer hadde smakt alkohol minst en gang, og nesten to av tre hadde drukket seg fulle minst en gang, flere i 12-13 års alderen. Det sier Ingeborg Rossow, som er forsker ved institutt for rusmiddelforskning og har deltatt i denne forskningen til NRK.no

Det var riktignok ingen norske ungdommer med i denne studien, men i og med at ungdommer fra Sverige, Danmark og Island deltok, mener Rossow at disse funnene er høyst relevant for Norge. I tillegg ble det registrert at sammenhengene var ganske like på tvers av landegrensene.

LES OGSÅ: Alkoholreklame får unge til å drikke mer

Klar sammenheng

Forskergruppen fant en sterk sammenheng mellom det å drikke seg full i ung alder og ulike former for problematisk adferd.

Sannsynligheten for at ungdommene hadde røyket tobakk, brukt cannabis, vært utsatt for ulykker, eller vært i slåsskamper økte desto yngre ungdommene var den første gangen de drakk seg fulle.

Det som er overraskende er at denne studien ikke viser noen sammenheng mellom tidlig alkoholdebut og problemadferd slik tidligere studier viser. Men det er overstadig beruselse som er den viktige faktoren, sier forskeren.

Willy Pedersen, professor i sosiologi ved Universitetet i Oslo, mener at dette er en viktig studie:

– Den har overbevisende dokumentasjon på at det skal mer til enn å smake på alkohol i ung alder for å kunne knytte noen sammenheng med adferdsproblemer, sier Pedersen.

Les hele studien(PDF)

LES OGSÅ: Legevakten slår alarm om unge alkoholikere

Flere mulige forklaringer

Det kan være flere mulige forklaringer på sammenhengen mellom å drikke seg full i svært ung alder og dårlig adferd, i følge Rossow.

Stort alkoholinntak kan hemme den fysiske og psykiske modningen. I tillegg kan den forstyrre utviklingen av evnene til å løse problemer og danne gode sosiale relasjoner, sier hun.

Hun presiserer at en vel så viktig forklaring er at dette kan være en indikasjon på personlighetstrekk eller problemer i familie eller nærmiljø.

Hør Ingeborg Rossow i intervju med NRKs Anne Synnevåg:

LES OGSÅ: Ungdom drikker på seg skader

Hva må gjøres?

Alkohol er dessverre kommet litt i skyggen av vår bekymring for narkotika, og det er derfor viktig å sette fokus på det, sier Willy Pedersen, professor i sosiologi.

Forskeren Ingeborg Rossow, ved Statens institutt for rusmiddelforskning mener at følgende tiltak er viktige for å begrense ungdomsfylla:

  • Øke prisen på alkohol.
  • Økt kontroll med skjenkesteder og butikker for å unngå servering og salg til ungdommer under 18 år.
  • Helsetjenestepersonell som tar i mot ungdommer med alkoholforgiftning eller andre alkoholrelaterte skader, bør ha motivasjonssamtaler med ungdommene for å unngå eller begrense alkoholberuselse.
  • Foreldre bør følge godt med. De bør sjekke hvilken tilstand ungdommene er i når de kommer hjem fra fest og snakke med dem.
  • Ungdommene må ta godt vare på hverandre. De må passe på at vennene ikke blir fulle, og utsetter seg selv eller andre for skader.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)