Hopp til innhold

Ulovlig utleie kan koste deg dyrt

Leier du ut en leilighet som ikke er godkjent, risikerer du en bot på opptil 400.000 kroner.

Ulovlig utleiebolig

Detet vinduet er for lite til å være en rømningsvie, derfor er dette ikke godkjent som soverom.

Foto: Brann og redningsetaten i Oslo

Går du med tanker om å leie ut leilighet i huset ditt, er det andre ting som er viktigere enn å finne den perfekte leieboer og få inn den ekstra inntekten.

- Det finnes en rekke krav for å få godkjent en utleieenhet og altfor mange leier ut uten en slik godkjennelse, sier branninnspektøren Sven Haugen i Brann- og redningsetaten i Oslo.

Kan bli fanget i brann

- Vi ser at folk er sløve selv når det gjelder noe så viktig som rømningsveier, legger han til.

Brann- og redningsetaten har flere ganger kommet over leiligheter i underetasjen på hus med svært små vinduer og heller ikke egen inngang.

- Da er leieboeren fanget dersom det oppstår brann, og det er selvfølgelig helt uakseptabelt, understreker han.

Du er ansvarlig

- Blir det brann er det du som utleier som er ansvarlig dersom leieboeren ikke kommer seg ut på grunn av at kravene ikke er tilfredstilt, sier Anders Kirkhus, seniorrådgiver i Sintef Byggforsk og medforfatter av boken ”Ekstra bolig i huset.”

Kirkhus påpeker at selv om leiligheten har separat inngang som fungerer som rømningsvei ut i det fri, bør vinduene ha en viss størrelse.

De må ha en høyde på minst 0,60 meter og bredde på minst 0,5 meter og de må være lette å åpne. Vinduer i skrå takflater er vanligvis ikke egnet som rømningsvindu og tillates svært sjeldent

I tillegg skal røykvarslere og brannslukkingsutstyr være på plass.

Bot

Kirkhus påpeker at dersom noen melder fra til kommunen eller at kommunen selv finner ut av at utleieenheten ikke er godkjent, må leieboer flytte ut umiddelbart inntil det er gjennomført utbedringer.

Da kan du risikere gebyrer på inntil 400.000 kroner fra kommunen.

Du kan også risikere at leieboer går til søksmål, fordi du har utsatt dem for en risiko de ikke visste om.

Bekymringsmeldinger

Brann- og redningsetaten i Oslo har ikke oversikt over omfanget av utleieleiligheter som ikke er godkjente, men de har fått flere telefoner fra folk som har vært på besøk i leiligheter og er bekymret over brannsikkerheten.

Dette er tips Brann- og redningsetaten tar svært alvorlig.

Sven Haugen, branninspektør i Oslo, oppfordrer folk som skal ut på leiemarkedet til å kreve dokumentasjon på at leiligheten de skal leie er godkjent.


TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)