Tren sammen!

Det gjelder å finne de rette folka, og det gjør ingenting om dere er på forskjellig nivå.

Ole Hermann Borgan, Yngvar Andersen og Jeanette Engeland Brett
Foto: NRK

For de fleste av oss er det både mer moro, lettere og mer motiverende å trene sammen med flere. Det er så utrolig mye vanskeligere å bryte en avtale med andre enn med seg selv.

- Jo fastere avtale, jo bedre. Da kan det bli ganske hellig, og folk kan holde på i årevis med akkurat samme tid og akkurat samme folk, sier Bedre Puls-trener Yngvar Andersen.

Han anbefaler også at treningsgruppa har en slags leder hvis det er mer enn to med. Det kan være den samme hele tiden eller gå på rundgang. Denne personen får ansvar for å sende ut sms-er, samle gruppa og være en pådriver.

Ulikt nivå - ikke noe problem!

Det sier seg selv at en lang tur ikke blir særlig sosial hvis alle holder forskjellig tempo. Men noen treningsformer egner seg godt for trening sammen, selv om noen er bedre trent enn andre.

- Intervalltrening er enkelt å få til sammen. Man kan løpe en distanse, gå tilbake og samles i pausen, foreslår Yngvar.

For folk som er helt uerfarne med trening, anbefaler Yngvar å delta i en organisert gruppe med instruktør. Det kan være godt å få veiledning hvis man ikke vet hvordan det er å ha høy puls.

Å komme i gang

Yngvar Andersen
Foto: NRK

- Noe av det smarteste man kan gjøre når man skal legge om livsstilen, er å finne seg en partner eller en gruppe man kan trene med på fast basis, sier trener Yngvar.

Det enkleste er å avtale med noen man kjenner. Bli enige om faste tidspunkt og et fast møtested. Skriv det opp i kalenderen din og si nei til alle andre invitasjoner på dette tidspunktet. Hvis den eller de man skal trene med ikke møter opp, er det best å bryte fort og heller gjøre avtale med andre, råder Yngvar.

Hvis du ikke har noen rundt deg du kan trene med, kan du delta i en organisert gruppe. Idrettslaget BUL har for eksempel treningsgrupper på ulike formnivåer i Oslo, Bergen, Kristiansand og Tromsø som trener fram mot Sentrumsløpet 4. mai. Mer om disse tilbudene finner du her: www.sentrumslopet.no .

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.