Det viser seg nemlig at noe som smaker så utrolig godt som en deilig tomatsaus kan beskytte mot utvikling av prostatakreft.
Tidligere studier har vist at et kosthold med mye tomater kan hjelpe når man allerede har fått prostatakreft.
Forskere tror at denne effekten skyldes lykopen, en utrolig kraftig antioksidant som det finnes rikelig av i tomater.
Se også i nett-tv
«
»
«
»
«
»
Tomatsaus best
En ny studie blant 47.000 menn bekrefter tidligere funn, nemlig at hyppig inntak av tomater, og da særlig tomatsaus, og lykopen er forbundet med lavere risiko for prostatakreft. Studien er publisert i marsutgaven av det amerikanske tidskriftet Journal of the National Cancer Institute.
Se alle episodene om mat og helse
Denne lavere risikoen kunne ikke forklares ut i fra andre heldige kostholdsfaktorer som for eksempel økt inntak av annen frukt og grønnsaker eller olivenolje.
Ulikt det som gjelder ellers, fører bearbeidelse av tomater, for eksempel koking, til at lykopen får kraftigere virkning.
Det betyr at både tomatpuré, ferdige retter og ketchup inneholder masse lykopen.
Foreløpig, og selv om lykopen også kan kjøpes i kapselform, mener forskerne at det er best å spise tomater i alle former for å minske risikoen for prostatakreft. Man kan ikke utelukke at andre stoffer i tomater er viktig for at lykopen kan virke forebyggende.