NRK Meny
Normal

Tomat mot prostatakreft

Gode nyheter for menn som liker tomater.

Tomat
Foto: ScanStockPhoto

Det viser seg nemlig at noe som smaker så utrolig godt som en deilig tomatsaus kan beskytte mot utvikling av prostatakreft.

Tidligere studier har vist at et kosthold med mye tomater kan hjelpe når man allerede har fått prostatakreft.

Forskere tror at denne effekten skyldes lykopen, en utrolig kraftig antioksidant som det finnes rikelig av i tomater.

Se også i nett-tv
« Tomatgaspaccio á la Fedon »
« Det du trenger å vite om tomater »
« Ovnsbakte cherrytomater á la Fedon »

Tomatsaus best

Tomatsaus

Sats på tomatsaus.

Foto: colourbox.com

En ny studie blant 47.000 menn bekrefter tidligere funn, nemlig at hyppig inntak av tomater, og da særlig tomatsaus, og lykopen er forbundet med lavere risiko for prostatakreft. Studien er publisert i marsutgaven av det amerikanske tidskriftet Journal of the National Cancer Institute.

Se alle episodene om mat og helse
Fedon med serie i nett-tv

Denne lavere risikoen kunne ikke forklares ut i fra andre heldige kostholdsfaktorer som for eksempel økt inntak av annen frukt og grønnsaker eller olivenolje.

Ulikt det som gjelder ellers, fører bearbeidelse av tomater, for eksempel koking, til at lykopen får kraftigere virkning.

Det betyr at både tomatpuré, ferdige retter og ketchup inneholder masse lykopen.

Foreløpig, og selv om lykopen også kan kjøpes i kapselform, mener forskerne at det er best å spise tomater i alle former for å minske risikoen for prostatakreft. Man kan ikke utelukke at andre stoffer i tomater er viktig for at lykopen kan virke forebyggende.

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.