Greske kjøttkaker

Prøv disse kjøttkakene med tzaziki og spisskummen.

Kjøttkaker
Foto: Erik Hannemann

Kilde: Kilde: Fedons Metode, Gyldendal

Se også i nett-tv
Mat for bedre helse med Fedon Lindberg

6 porsjoner kjøttkaker

Fedon Lindberg
Foto: Erik Hannemann
  • 2-3 ss havrekli (kan sløyfes)
  • 750 g karbonadedeig
  • 2 små løk, revet
  • 2 fedd hvitløk, knust
  • 1 rød paprika, finhakket
  • 2 ts natriumredusert salt
  • 1/2 ts pepper
  • 2 ts spisskummen, malt
  • 2 dl kaldpresset olivenolje eller rapsolje
  • 3 store tomater, flådd og hakket, eller 2 ss tomatpuré
  • 1 ts fruktose (kan sløyfes)
  • 1 dl vann
  • salt

Bløtlegg havrekli i 2-3 ss vann og ha det i en bolle sammen med karbonadedeig, løk, hvitløk, paprika, salt, pepper og spisskummen. Bland alt godt sammen.

Ta plommestore kuler av blandingen, og rull dem ut til små boller med hendene. Varm olje i en gryte. Brun kjøttkakene på begge sider. Ta dem opp, og legg dem i en dyp panne eller lav og vid kjele.

Bre tomater og fruktose oppløst i vann over. Dryss på litt salt og pepper. Legg på lokk, og la det surre over middels varme i 20-25 minutter.

Server med linsestuing eller en frisk salat, tzaziki og eventuelt litt fullkornpasta.

Prøv også Fedons laks- og scampiburger

Se i nett-tv Tilbered maten på en sunn måte

Tzatziki

Fedon Lindberg
Foto: Erik Hannemann
  • 1/2 liter yoghurt naturell (helst matyoghurt, eller ¼ liter matyoghurt og ¼ liter kesam)
  • 1 agurk
  • 3 fedd hvitløk
  • 2 ss ekstra jomfru olivenolje
  • salt og pepper
  • 1 ts hvitvinseddik
  • knivsodd fruktose

Sil yoghurten i et kaffefilter i minimum to timer. La den helst stå i kjøleskap over natten. Alternativt kan du bruke matyoghurt og/eller kesam.

Skrell agurken og del den i to på langs. Skrap ut kjernen med en spiseskje. Riv agurken på et grovt rivjern og bland med litt salt. La den stå i 10--15 minutter. Press ut så mye som mulig av det vannet som agurken slipper.

Finhakk hvitløken og ha den i yoghurten sammen med oljen. Bland inn revet agurk og smak til med eddik, fruktose, salt og pepper.

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.