Greske kjøttkaker

Prøv disse kjøttkakene med tzaziki og spisskummen.

Kjøttkaker
Foto: Erik Hannemann

Kilde: Kilde: Fedons Metode, Gyldendal

Se også i nett-tv
Mat for bedre helse med Fedon Lindberg

6 porsjoner kjøttkaker

Fedon Lindberg
Foto: Erik Hannemann
  • 2-3 ss havrekli (kan sløyfes)
  • 750 g karbonadedeig
  • 2 små løk, revet
  • 2 fedd hvitløk, knust
  • 1 rød paprika, finhakket
  • 2 ts natriumredusert salt
  • 1/2 ts pepper
  • 2 ts spisskummen, malt
  • 2 dl kaldpresset olivenolje eller rapsolje
  • 3 store tomater, flådd og hakket, eller 2 ss tomatpuré
  • 1 ts fruktose (kan sløyfes)
  • 1 dl vann
  • salt

Bløtlegg havrekli i 2-3 ss vann og ha det i en bolle sammen med karbonadedeig, løk, hvitløk, paprika, salt, pepper og spisskummen. Bland alt godt sammen.

Ta plommestore kuler av blandingen, og rull dem ut til små boller med hendene. Varm olje i en gryte. Brun kjøttkakene på begge sider. Ta dem opp, og legg dem i en dyp panne eller lav og vid kjele.

Bre tomater og fruktose oppløst i vann over. Dryss på litt salt og pepper. Legg på lokk, og la det surre over middels varme i 20-25 minutter.

Server med linsestuing eller en frisk salat, tzaziki og eventuelt litt fullkornpasta.

Prøv også Fedons laks- og scampiburger

Se i nett-tv Tilbered maten på en sunn måte

Tzatziki

Fedon Lindberg
Foto: Erik Hannemann
  • 1/2 liter yoghurt naturell (helst matyoghurt, eller ¼ liter matyoghurt og ¼ liter kesam)
  • 1 agurk
  • 3 fedd hvitløk
  • 2 ss ekstra jomfru olivenolje
  • salt og pepper
  • 1 ts hvitvinseddik
  • knivsodd fruktose

Sil yoghurten i et kaffefilter i minimum to timer. La den helst stå i kjøleskap over natten. Alternativt kan du bruke matyoghurt og/eller kesam.

Skrell agurken og del den i to på langs. Skrap ut kjernen med en spiseskje. Riv agurken på et grovt rivjern og bland med litt salt. La den stå i 10--15 minutter. Press ut så mye som mulig av det vannet som agurken slipper.

Finhakk hvitløken og ha den i yoghurten sammen med oljen. Bland inn revet agurk og smak til med eddik, fruktose, salt og pepper.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)