NRK Meny
Normal

Tilbake til barndommen

Alzheimers-rammede Liv Sara reiste tilbake til barndomshjemmet. Det ble ikke bare enkelt for henne.

Video nsps_upload_2009_9_21_9_25_37_2065.jpg

For 85 år siden ble Liv Sara Gudmestad født på verdens nordligste fyr, Fruholmen. Der var faren hennes fyrvokter, og Liv Sara bodde der til hun var 9 år. I sommer fikk hun oppfylt ønsket om å reise tilbake.

Liv Sara Gudmestad

- Hva med far? Er han...? spør Alzheimers-rammede Liv Sara Gudmestad usikkert.

Foto: NRK

Som de fleste andre Alzheimer-pasienter, husker Liv Sara Gudmestad godt det som ligger langt tilbake i tid. Det er verre med det som hendte for litt siden.

Derfor opplever hun det som et sjokk når hun besøker barndommens kirke og får høre at moren er død. Hun opplever sorgen på nytt.

Voksenlivet med ektemannen i Amerika husker hun lite av.

Venter eksplosiv økning

I Norge er det rundt 70.000 personer som i likhet med Liv Sara er rammet av demens. Antallet stiger raskt i takt med eldrebølgen. Man forventer at det vil være minst dobbelt så mange demente i 2030, med mindre man finner en kur mot sykdommen.

Demens er en samlebetegnelse på sykdommer i hjernen hvorav Alzheimers sykdom er den vanligste formen. Sykdomsutviklingen kan gå over lang tid, 15-20 år er ikke uvanlig.

Etter hvert vil den syke bli avhengig av andre. Ved alvorlig demens er kontinuerlig tilsyn og pleie helt nødvendig.

Halvparten av de som har demens bor på sykehjem. Det utgjør 80 prosent av sykehjemsplassene.

Mange pårørende

Man regner med at 250.000 nordmenn er nære pårørende til mennesker med demens. Mange av dem har behov for noen å snakke med.

Nasjonalforeningens demenslinje har åpningstid fra 9-15 på hverdager.

Tlf. 815 33 032

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.