Hopp til innhold

Testen alle barn bør ta

– Jeg tok testen, og svarte riktig på alt, sier Inga Marte Thorkildsen. En ny test på nett skal hjelpe barn og voksne med å avsløre overgrep.

Inga Marte Thorkildsen

– Når sønnen min blir litt eldre skal jeg sette meg sammen med ham og ta testen på jegvilvite.no, sa Barne-, familie-, likestillings- og inkluderingsminister Inga Marte Thorkildsen på lanseringen av testen.

Foto: Privat/skjermdump Jegvilvite.no

Stine Sofies stiftelse har lansert en ny test på nett: Jegvilvite.no. Testen skal gi konkret informasjon om hva vold og overgrep er, og hvordan man kan si fra.

83 prosent av oss sier vi ville ha varslet hvis vi mistenkte at noen vi kjente ble utsatt for vold eller overgrep, ifølge en fersk spørreundersøkelse utført av InFact på oppdrag fra stiftelsen.

Hva er fysisk vold?

Den nye nettsiden inneholder også generell informasjon om vold og overgrep.

Foto: Skjermdump Jegvilvite.no

Ada Sofie Austegard

- Ikke vær redd for å si fra hvis du mistenker at et barn ikke har det bra, sier Ada Sofie Austegard.

Foto: Stine Sofies Stiftelse
Hva er seksuelle overgrep?

Lær barna hvor grensene går.

Foto: Skjermdump Jegvilvite.no
Allikevel viser en Unicef-undersøkelse at kun en av fem voksne faktisk varsler når de mistenker at noe er galt. Det er altså langt mellom hva vi voksne sier vi vil varsle om, og når vi faktisk melder fra.

– Jeg tror at de 83 prosentene har svart ærlig i undersøkelsen, og at de tror at de ville ha varslet. Men da tenker de gjerne at de hadde sagt fra hvis de faktisk hadde sett overgrep med egne øyne, hvis de hadde de vært helt sikre. Og sånn er det ikke i virkeligheten, ofte får vi kun en mistanke om at et barn ikke har det bra, sier Ada Sofie Austegard, leder i Stine Sofies Stiftelse, til NRK.no.

"Pappa kløp kjempehardt"

Når du går inn på nettsiden Jegvilvite.no, kan du velge mellom hva slags type overgrep du vil lære mer om. Psykisk eller fysisk vold, og seksuelle overgrep. Du får spørsmål fra hverdagslige situasjoner for barn, med ulike alternativer.

For eksempel:

«Nils har veldig vondt i armen. Pappa ble sint fordi han slo av tv'n da de skulle spise middag, og kløp han kjempehardt i armen. Han får sikkert blåmerker igjen. Hva kan Nils gjøre? “

– Jeg tok testen på Jegvilvite.no i går, og svarte riktig på alle spørsmålene. Når sønnen min blir litt eldre skal jeg sette meg sammen med ham og ta den testen, uttaler Barne-, familie-, likestillings- og inkluderingsministeren, Inga Marte Thorkildsen i en pressemelding.

– Det er helt uakseptabelt ikke å snakke åpent med barn. Hvis voksne ikke kan forholde seg til det verste som rammer barn, hvordan skal barn forholde seg da? sier ministeren videre.

Opptil skolene om de vil informere

Stine Sofies stiftelse har testet ut nettjenesten på barn før lansering.

Kenneth Karlsen

- Det er allerede mange tusen som har tatt testen på nett, sier Kenneth Karlsen i Stine Sofies stiftelse.

Foto: Stine Sofies stiftelse

– Vi har prøvd å snakke barnas språk i testen. Og de fleste barna som har tatt den, klarte å svare riktig. Vi vil at dette skal være en kunnskapsside for barn, sier Kenneth Karlsen, prosjektleder i Stine Sofies stiftelse, til NRK.no.

For nettsiden inneholder også mye generell informasjon om hva som er overgrep og mishandling.

– Vi skal nå jobbe alt vi kan for å få skolene til å informere om jegvilvite.no. Så lenge vi bare er en stiftelse, er det opp til hver enkelt skole om de informerer om tilbudet vårt eller ikke, fortsetter Karlsen.

– Vi håper lærere og andre voksne vil hjelpe oss med å spre så mye informasjon om kampanjen som mulig, supplerer Ada Sofie Austegard i stiftelsen.

Hun er glad for ministerens engasjement for barn og unge som sliter.

– Vi trenger en kulturendring i måten vi ser på barn. Vi må lage en bevegelse som krever dette av oss alle sammen. Mange barn og unge blir utagerende etter årevis med omsorgssvikt og vold i hjemmet. Reaksjonen fra samfunnet er ofte straff og kjeft. Det er det siste de trenger. Jeg forlanger at vi snakker med disse barna, uttaler Inga Marte Thorkildsen.

Tør du å hjelpe et barn?

Det er bedre å varsle om mulige overgrep en gang for mye enn en gang for lite. Tør du å hjelpe et barn?

– Vi voksne er så redde for å ta feil. Men tenk hvis du ikke sier fra, kan du leve med det å få høre senere at barnet virkelig ble utsatt for grove overgrep? sier Austegard.

Stine Sofies stiftelse samarbeider med Alarmtelefonen for barn og unge. Og det er nettopp å ringe Alarmtelefonen som er stiftelsens viktigste tips:

– Alarmtelefonen har åpent både på kvelder og helger, både voksne og barn kan ringe hit når som helst. Hvis magefølelsen din forteller deg at et barn ikke har det bra, så stemmer stort sett det. Lytt til magen din. Vi må tørre å bry oss! er den klare oppfordringen fra Stine Sofies stiftelse.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)