Hopp til innhold

Slik advarer du barna mot lokkemenn

Er det noe du kan gjøre for å unngå alle foreldres mareritt? Hvor gamle bør barna være før du forteller om voksne som vil ta dem på tissen? Her er ekspertenes tips til hvordan du lærer barna om farlige fremmede.

Lokkemann

Det er sjelden barn blir misbrukt av totalt fremmede. Likevel bør du advare barna mot såkalte lokkemenn, og lære dem hvordan de bør reagere på mulige overgripere.

Foto: Scanstock photo

Jon-Håkon Schultz

- Det er naturlig å lære barnehagebarn om lokkemenn, jeg synes en 5-åring skal vite at hun ikke skal sette seg inn i en fremmed bil, sier Jon-Håkon Schultz ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress.

Foto: Privat
Ada Sofie Austegard

- De fleste overgripere er noen barna kjenner, sier Ada Sofie Austegard i Stine Sofies Stiftelse.

Foto: Stine Sofies Stiftelse

Som mor eller far får man vondt i magen når media melder om bortføringssaker. Senest i Cleveland-saken ble ofrene lurt inn i en bil av gjerningsmannen.

- Å høre om lokkemenn er jo den store skrekken for foreldre, fordi vi voksne blir så redde. Og man trenger jo ikke reise til Cleveland, vi vet at det skjer her hjemme også. Men vi må minne hverandre på at barn sjelden blir bortført av fremmede, sier Jon-Håkon Schultz, forsker og spesialpedagog ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress, til NRK.no.

For alle ekspertene som jobber for barns beste, understreker dette: Det er svært sjelden at det er totalt fremmede som misbruker barn.

- Min datter Stine Sofie er den eneste 8-åringen i Norge jeg vet om som har blitt voldtatt og drept. Ugjerningene blir stort sett utført av noen barna kjenner, og det er det viktig å lære barna, sier Ada Sofie Austegard, leder for Stine Sofies Stiftelse, til NRK.no.

- Flere samtaler må til

Så la oss erkjenne det – det er mer sannsynlig at barn blir misbrukt av kjente enn ukjente. Likevel bør alle foreldre advare barna mot såkalte lokkemenn. Så hvordan skal du ta den vanskelige praten om overgripere med barnet ditt?

- Vi må lære barna å ta vare på seg selv. Det innebærer både for voksne og barn at man ikke blir med fremmede uten videre. Det finnes mennesker som ikke respekterer andre og som vi alle må beskytte oss mot. Det som er viktig er at vi som voksne snakker med barna sånn at de forstår, uttaler generalsekretær Randi Talseth i organisasjonen Voksne for Barn, til NRK.no.

Randi Talseth

- Det må mange samtaler til for å lære barna om egne grenser, sier Randi Talseth i organisasjonen Voksne for Barn.

Foto: Bo Mathisen

Familieidyll

Det er vanskelig å snakke med barna om det foreldre frykter aller mest: Overgrep. Gjør barna dine rustet til å beskytte seg selv best mulig.

Foto: Scanstock photo

- Og ikke tro at én samtale er det som skal til. Her må man følge opp, og benytte mulighetene for samtale. Den tilliten som vokser frem ved å bry oss slik, gjør det lettere for barn å snakke om noe som bekymrer dem. Slik blir dette en utvikling og bevisstgjøring av barnet uten å skremme opp og dramatisere, fortsetter Talseth.

Overgripere bygger opp tillit

Prøv å få til en så naturlig samtale som mulig. Husk at for barna er nok dette mye mindre rart og ubehagelig enn det er for deg.

- Det er vanskelig å finne den gode balansen mellom å ikke skremme og samtidig gi barna informasjon om at det finnes personer som ikke vil dem godt, forteller Kaja Hegg, rådgiver i Redd Barna, til NRK.no.

Hun slår fast at utfordringen er at overgriperes fremgangsmåte er å bygge opp tillit, slik at barnet stoler på dem.

- Overgripere oppsøker ofte situasjoner og steder der de får barns tillit, og de blir kjent med barna. Det er heller ikke tilfeldig hvem overgriperne går etter, de prøver seg gjerne på barn som virker ensomme og uttrykker savn, sier Hegg i Redd Barna.

- Det er viktig at man lærer barn å få ryggmargsrefleks, slik at de ikke blir med folk de ikke kjenner. Fortell dem at de ikke må bli med fremmede i bilen. Lær barna å reagere hvis noen oppfører seg på en rar måte, eller hvis fremmede er overhyggelige. Det er viktig at barn lærer å avvise fremmede som gir dem en dårlig følelse, og som plutselig vil gi dem noe fint, råder Redd Barnas kvinne.

Kaja Hegg

- Det er viktig at man lærer barn å få ryggmargsrefleks, slik at de ikke blir med folk de ikke kjenner, sier Kaja Hegg i Redd Barna.

Foto: Redd Barna

- En 5-åring bør vite om lokkemenn

Og nå lurer du sikkert på hvor gamle barna bør være når du skal fortelle dem om farlige voksne? Og hva skal du fortelle dem om hva slemme voksne ikke får lov til å gjøre med kroppen deres?

- Fra barna er ute kan du advare dem om dette. Det er viktig at du også lærer dem å ikke bli med noen bort til et sted uten mye mennesker, be dem holde sammen med venner. Lær dem også å skrike hvis de blir redde, støy er lurt, sier Hegg i Redd Barna.

- Det er naturlig å lære barnehagebarn om lokkemenn, jeg synes en 5-åring skal vite at hun ikke skal sette seg inn i en fremmed bil, sier Jon-Håkon Schultz ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress.

- Ikke vær redd for å fortelle om tissen

Når du gir barna kunnskap, trygger du dem. Og Schultz mener at du ikke bør være redd for å lære barn om tissen.

- Fortell rett ut at det er noen voksne som lurer barn. Fortell at det kan være noen voksne som prøver å ta dem på tissen, og som vil suge på tissen. Dette er ofte menn, og dette må de passe seg for. Lær dem at dette skal de ikke være med på, er det konkrete rådet fra spesialpedagog Schultz.

- Be dem løpe den andre veien

Etter å ha kommet så langt i praten, må du gi barnet ditt handlingskompetanse.

- Ikke sett deg inn i bilen til fremmede, løp bort! Lær barnet å løpe den andre veien, for det er vanskeligere å rygge bilen. Be dem om å løpe mot et hus eller et annet sted det er voksne, opplyser Schultz.

Videre kan du lære dem om vitneobservasjoner. Hvis barnet har hørt om Lommemannen, kan du fortelle at han ble tatt fordi det var så mange vitneobservasjoner.

- Si at det er fint hvis de ser etter ting som er lette å huske, som farge på bilen, kanskje et tall fra bilskiltet, og hvordan mannen ser ut. Men det viktigste er at de prøver å komme seg unna, og det er bra å skrike og lage mye støy, råder spesialpedagogen videre.

- Får med seg mye fra media

Etter at du har lært barnet så mye du kan om hvordan de bør reagere i disse farlige situasjonene, er det viktig å berolige dem med at dette skjer veldig sjelden.

- Barn får med seg mye mer enn vi tror fra media. De blander ofte sammen saker, og tror at overfall skjer mye oftere enn det gjør. Så forklar dem gjerne at årsaken til at media skriver mye om bortføringssaker, er at vi voksne blir veldig forskrekka og redde når det skjer, mener eksperten.

- Vi voksne må ta ryddejobben. Vi må finne ut hva barna faktisk har fått med seg i store saker som Lommemannen-saken. Hjelp dem å forstå, og gjør det du kan for å trygge dem, er det klare rådet fra Schultz.

I denne filmsnutten forklarer Jon-Håkon Schultz om hvordan du kan snakke med barn om skremmende nyheter.

Jon-Håkon Schultz har også skrevet boken «Kan vi snakke med barn om alt?», sammen med Magne Raundalen.

Digitale farer

Barn løper på stranden

- Vi må lære barna å ta vare på seg selv. Det innebærer både for voksne og barn at man ikke blir med fremmede uten videre, mener organisasjonen Voksne for Barn.

Foto: Scanstock photo

En annen viktig ting du må lære de du elsker aller mest, er at i dagens samfunn gjemmer lokkemennene seg ofte ikke i bil. De kan lure bak en pc-skjerm.

- Fremmede overgripere bruker jo ofte digitale medier for å få tillit nå. Vi i Redd Barna jobber mye med informasjon rundt trygg nettbruk, sier Kaja Hegg.

Les mye mer om nettvettregler her.

Og et råd til slutt – det er du som må lære de små om grenser og selvrespekt. Lær dem tidlig å komme til deg med stort og smått, og understrek at det ikke er skummelt å fortelle deg om ubehagelige opplevelser. Fortell at foreldre støtter barna, også når de har gjort noe dumt. Det er din jobb som voksen å hjelpe dem.

- Vi voksne må øve oss på å bli flinkere til å snakke med ungene på en naturlig måte også om slike tema. Kanskje kan du også bruke egne erfaringer og eksempler. Det er bedre å ha en strategi for å ta vare på seg selv, enn å bare snakke om lokkemenn og kassebiler! understreker generalsekretær Talseth i organisasjonen Voksne for Barn.


TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)