Hopp til innhold

Test av store flatskjermer

Ny flatskjerm til jul? Her er ti harde pakker som neppe får plass under juletreet. Vi har testet dem.

Panasonic TX-P42GT20 og Samsung PS63C7705

En mellomstor 3D plasma fra Panasonic (foran) og en gigantskjerm fra Samsung er best i test blant de aller nyeste tv-ene.

Ny flatskjerm er en populær julegave til hele familien, men hva skal man kjøpe? Stor eller liten, billig eller dyr - tv-markedet kan være vanskelig å orientere seg i til tider.

Utviklingen står aldri stille, og tv-produsentene slipper stadig større, bedre og billigere flatskjermer.

Utviklingen går helt klart i retning av større skjermer, noe som har en todelt effekt: Prisen på de virkelig store skjermene begynner å dale, samtidig som de presser prisen på de normalt store "folke-tv-ene" nedover. Nå er også kvaliteten på de rimelige skjermene i ferd med å bli riktig god.

Stort utvalg

Testdeltakerne reflekterer denne utviklingen. Utvalget spenner fra 40 og helt opp til 63 tommer, fra fornuftige 10.000 kroner og helt opp til 40.000, fra enkel budsjett-tv til lekker design-tv. Klarer du ikke finne din neste tv blant disse syv kandidatene, så vet ikke vi!

42-46 tommer er en fin allround størrelse som passer bra til små og mellomstore stuer med sitteavstand mellom to og fire meter.

Men om du har plass, er det ingenting i veien for å velge en 50-tommer eller større. Kvaliteten på digitale tv-sendinger og Blu-ray er god nok til at du kan sitte tett på skjermen uten at bildet blir grovkornet.

Bilde- og lydkvalitet er de viktigste kriteriene i testen. I tillegg har vi vurdert skjermenes brukervennlighet, herunder menysystem, fjernkontroll og plasseringsvennlighet.

6 POENG: Panasonic TX-P42GT20

Panasonic TX-P42GT20

Rimelig og potent 3D-plasma: Panasonic TX-P42GT20

Foto: Lyd & Bilde

Mange har siklet på Panasonics 3D-skjermer, og nå kommer den nye GT20-serien med lavere pris enn toppmodellene.

Panasonics toppmodell TX-P50VT20 er med god margin den beste 3D-tv-en vi har testet til nå, samtidig som den er en av de bedre tv-ene der ute totalt sett. Men den koster flesk, og mange har nok etterspurt en skjerm med VT20-seriens gode bildekvalitet, til en litt mer omgjengelig pris.

Svaret fra Panasonic kommer i form av GT20-serien – en videreutvikling av den populære G20-serien som lenge har vært blant våre favoritter når det gjelder pris/ytelse.

Bildekvalitet

GT20 har den samme naturlige, men samtidig sprakende fargegjengivelsen som VT20, som går utenpå det vi har sett fra LED- og LCD-baserte skjermer der ute. I tillegg er svartnivået som forventet svært bra på GT20.

LG og Philips har riktignok lykkes i å vise enda mørkere svart med sine beste LED-skjermer, men Panasonic bevarer et bedre detaljnivå fra det helt mørke og oppover, slik at de mørke scenene får mer dybde.

På 3D-filmen "Det regner kjøttboller" har GT20 den samme overlegne dybdefølelsen og skarpheten i bildet som toppmodellen VT20 og som Panasonic foreløpig er alene om på 3D-materiale.

Nykommeren fra Panasonic gir utsøkte 2D- og 3D-bilder til en overkommelig pris, og er et godt alternativ til deg som vil ha en fremtidssikker allround-tv av moderat størrelse. Men husk at 42 tommer kan bli i minste laget for deg som ønsker maksimal 3D-moro.

  • Spesielt anbefalt!
  • Vurdering (1-6): 6 poeng
  • Pris: 14.995 kroner
  • PLUSS: Utsøkte 2D- og 3D-bilder. Fantastisk fargegjengivelse.
  • MINUS: 3D-briller er ekstrautstyr.
  • 42" 3D plasma, 1920 x 1080
  • 4 HDMI, MPEG4-tuner (RiksTV)
  • SD-inngang, Ethernet
  • 600 Hz Intelligent Frame Creation
  • Les full test av Panasonic TX-P42GT20 på Lyd & Bilde

6 POENG: Samsung PS63C7705

Samsung PS63C7705

Gigant-plasma til drømmepris: Samsung PS63C7705

Foto: Lyd & Bilde

En ting er sikkert: Har du først sett film gjengitt på Samsungs 63-tommer plasma er det vanskelig er det vanskelig å gå tilbake til en liten og nusselig 46-tommer!

Denne tv-en kan du bare glemme å gjemme - den er rett og slett enorm! Likevel er ikke Samsung-plasmaen spesielt klumpete til storskjerm å være. Med en tykkelse på bare 3 centimeter stikker den svære skjermen forbausende lite ut fra veggen.

Blant de viktigste finessene finner vi digitale tv-mottakere for både bakkenett, kabel og satellitt, Samsungs internettportal Internet@TV, og ikke minst 3Dtv. Samsung har også utstyrt denne tv-en med USB-opptak slik at du kan ta opp eller pause livesendinger.

Bildekvalitet

Når de høyoppløste bildene blåses opp i stort format, kan vi se detaljer som rett og slett går tapt i mengden på små skjermer. Samsung-skjermen er som skapt for deg som virkelig digger film, og skiller klinten fra hveten når det gjelder bildekvalitet på Blu-ray filmer.

Referansefilmer og gode produksjoner som Avatar, Die Hard 4 og Dark Knight gjengis med en forbløffende skarphet og mengde detaljer. Samsung gjør også en god jobb med digitale TV-sendinger, men en stor skjerm som dette trives naturligvis best med HD-kanalene.

  • Spesielt anbefalt!
  • Vurdering (1-6): 6 poeng
  • Pris: 30.000 kroner
  • PLUSS: Stort, skarpt og kontrastrikt bilde. Meget bra svartnivå.
  • MINUS: Strømforbruk.
  • 63" 3D plasma, 1920 x 1080
  • MPEG4/RiksTV
  • 4 HDMI
  • Internet@TV
  • Les full test av Samsung PS63C7705 på Lyd & Bilde

5 POENG: Grundig Vision 8 40

Grundig Vision 8 40

Topptrimmet LED-modell: Grundig Vision 8 40

Foto: Lyd & Bilde

Grundigs nye LED-skjerm er ribbet for gimmick-funksjoner og konsentrerer seg heller om det du faktisk har bruk for.

Den nye Vision 8-serien fra Grundig støtter både RiksTV og Canal Digital sine kortløsninger. Enten du mottar tv-signaler via bakkenett, kabel eller satellitt, har du dermed muligheten til å stikke programkortet rett i skjermen med den rette kortmodulen (CAM).

Tv-en kommer også med USB Recording, som gjør det mulig å ta opp tv-programmene du ser på via tv-mottakeren.

Bildekvalitet

Grundig-skjermen gir deg ikke mange bildeinnstillinger å boltre seg i, men utmerker seg med å ha fine grunninnstillinger for ulike typer programmer. Fargegjengivelsen i filmmodus er nøytral og naturlig. Svartnivået og kontrasten er også blitt riktig bra på denne modellen.

Alt dette gir en langt bedre dybdefølelse på innhold med mye mørke bilder, og gjengivelsen av Blu-ray-filmer blir mer overbevisende.

Vi kan imidlertid spore litt lyslekkasje i skjermhjørnene, først og fremst fordi Grundig ikke bruker noe ekstra filter foran skjermen. Fordelen er at du slipper det speilblanke frontglasset mange av konkurrentene er utstyrt med. Vision 8 40" kan anbefales til de som vil ha en enkel, men høytytende tv til en gunstig pris.

5 POENG: Philips 46PFL5605H

Philips 46PFL5605H

Stor skjerm til liten pris: Philips 46PFL5605H

Foto: Lyd & Bilde

LED-baklys har lenge vært forbeholdt de dyrere modellene fra Philips, men nå kommer nederlenderne med LED-skjermer til en overkommelig pris.

Den nye 5000-serien er en ribbet modell uten kjente Philips-finesser som Ambilight-belysning og Net tv internettportal. På baksiden må du nøye deg med tre HDMI-innganger og en USB-inngang blant de viktigste tilkoblingene.

Her er det med andre ord ikke så mye ekstra, men Philips har i alle fall sørget for å få modellen RiksTV-godkjent, slik at du kan sette programkortet rett i tv-en.

Bildekvalitet

Philips 46PFL5605H har ikke mye ekstra finesser å skryte av, men tar det igjen med et bildepanel som imponerer. Fargegjengivelsen er meget bra, svartnivået og kontrasten likeså.

Skjermen er utstyrt med et LED-LCD-panel hvor lysdiodene sitter montert bak bildepanelet – såkalt LED-baklys. Denne løsningen gjør skjermen tykkere, men er på mange måter å foretrekke fordi den sørger for en jevnere lysfordeling enn de sidemonterte variantene.

Vi oppnådde best og mest naturlig bilde ved å sette skjermen i kinomodus. Da skrus mesteparten av bildebehandlingen helt av, og vi står igjen med et rent og upåvirket bilde. Philips 46PFL5605H er rett og slett en knakende god tv til en attraktiv pris, som vi trygt kan anbefale.

  • Vurdering (1-6): 5 poeng
  • Pris: 14.995 kroner
  • PLUSS: Meget bra svartnivå. God fargegjengivelse i kinomodus.
  • MINUS: Overdreven bildebehandling. Ingen nettverkstilkobling.
  • 46" LED LCD, 1920 x 1080
  • 3 HDMI, 1 USB
  • MPEG4 RiksTV
  • Les full test av Philips 46PFL5605H på Lyd & Bilde

5 POENG: Philips 46PFL9705H

Philips 46PFL9705H

Back in black: Philips 46PFL9705H

Foto: Lyd & Bilde

Philips har finpusset sine toppmodell ytterligere, og 46PFL9705 er et bra alternativ for deg som vil ha en TV allround-TV i toppklassen.

Philips lar seg ikke påvirke av slankehysteriet til de koreanske merkene, og satser fortsatt på ekte bak-LED på sine toppmodeller. Dette medfører ekstra skjermtykkelse, men sikrer også optimal lysstyring.

Med et stort antall lysdioder kan skjermen i praksis være stummende mørk i ett område, og samtidig være blendende hvit et annet sted.

Bildekvalitet

Philips-skjermen har en halvmatt overflate som er mindre plaget med refleksjoner enn både plasmaskjermer så vel som LED-skjermer med speilblankt frontglass. Dette i kombinasjon med den svært gode lysstyrken, gjør 46PFL9705 til en tv for alle slags seerforhold.

Philips-skjermen har også et svartnivå som er helt ekstremt. I mørke scener er de svarte partiene i bildet i praksis helt svarte, og vi ser ingen antydning til lyslekkasjene som mange kant-LED-skjermer har vært plaget med.

46PFL9705 fortsetter å imponere, og er en high-end tv som scorer høyt på de fleste områder. Spesielt kontrasten er i en klasse for seg, med blendende lysstyrke og avgrunnsdypt svartnivå i hver sin ende.

  • Vurdering (1-6): 5 poeng
  • Pris: 30.000 kroner
  • PLUSS: Enormt svartnivå, blendende lysstyrke. God lydkvalitet.
  • MINUS: Crosstalk i 3D. Prisen.
  • 46" 3D LED, 1920 x 1080p
  • MPEG4/RiksTV
  • 4 HDMI, USB
  • Net TV internettportal
  • Les full test av Philips 46PFL9705H på Lyd & Bilde

5 POENG: Samsung 46C9005Z

Samsung 46C9005Z

Visuell nytelse: Samsung 46C9005Z

Foto: Lyd & Bilde

At Samsung er blant lederne på tv-design skjønner man lett ved å ta et blikk på den smellvakre 9-serien.

Med sine åtte millimeter er dette den aller flateste flatskjermen du kan kjøpe akkurat nå, og utvilsomt en av de peneste å se på. Samsung-skjermen er utført i lekker, børstet aluminium, og like pen bak som foran.

Trikset Samsung har gjort er å flytte alt av kontakter, tv-elektronikk og høyttalere ned i sokkelen. 9-serien har også en eksklusiv multifjernkontroll med touch-skjerm som er programmerbar og har innebygd minne for de fleste merker.

Bildekvalitet

9-serien leverer svært flott bildekvalitet. Den lyssterke LED-teknikken gir et fabelaktig lyssterkt og kontrastrikt bilde som det smeller skikkelig av. Her er det ikke noe behov for å dempe belysningen, og heller ikke stort behov for å skjerme for innlys.

Samsung-skjermen har nok krutt til å takle de fleste seerforhold. Derimot er vi litt skuffet over svartnivået og den mindre gode betraktningsvinkelen. Samsung-skjermen blir merkbart gråere og mer blass i fargene bare vi står så vidt ut på siden for skjermen.

Den syltynne skjermen har en ganske fet prislapp, og vi synes ikke bildekvaliteten står helt i stil med denne. Men vil du ha en TV som få har sett maken til, er 46C9005Z absolutt en verdig kandidat.

  • Vurdering (1-6): 5 poeng
  • Pris: 40.000 kroner
  • PLUSS: Syltynn og sylskarp. Velutstyrt og brukervennlig.
  • MINUS: Ujevnt svartnivå. Dårlig betraktningsvinkel.
  • 46" 3D LED, 1920 x 1080
  • MPEG4/RiksTV
  • 4 HDMI
  • Internet@TV
  • Les full test av Samsung 46C9005Z på Lyd & Bilde


4 POENG: Samsung UE46C5105

Samsung UE46C5105

Syltynn prispresser: Samsung UE46C5105

Foto: Lyd & Bilde

Samsung er markedslederen på LED-baserte flatskjermer, og det akter de å fortsette med: 5105-serien er de hittil billigste LED-skjermene fra koreanerne.

Prispresset ser heldigvis ikke ut til å ha gått negativt utover utseendet: 5-serien er både lekker og syltynn. Riktignok er den noen millimeter tykkere enn fjorårets 6-serie, og kan selvsagt ikke måle seg med de syltynne skjermene fra årets 6-, 7- og 8-modeller.

Budsjett-Samsungen er derimot tynnere enn flesteparten av konkurrentene, og med sine innfelte nedover-/sidevendte kontakter er den en smal sak å veggmontere.

Bildekvalitet

Samsung-skjermen er i likhet med storebrødrene utstyrt med et LCD-panel som bruker kantmonterte LED-lys. Den viktigste forskjellen ligger i bildebehandlingen, som er av ordinær 50 Hz-type uten noen form for interpolering eller bildeutjevning.

Dette kan man se ved at bildet får en litt rykkende fremferd og ikke virker like "smooth" som en skjerm med 100 Hz og interpolering, slik blant andre Philips tilbyr på sin 5605H-serie.

Samsung-skjermen mangler litt på bildekvalitet for å hamle opp med de beste, men treffer likevel bra til prisen takket være bra utstyrsnivå og flott design. I tillegg registrerer vi at denne skjermen florerer på nettet til svært så fordelaktige priser.

Om du vil ha en stor og lekker flatskjerm som ikke koster skjorta, er Samsung UE46C5105 verdt å sjekke ut.

  • Vurdering (1-6): 4 poeng
  • Pris: 10.995 kroner
  • PLUSS: Meget bra svartnivå. God fargegjengivelse i kinomodus.
  • MINUS: Overdreven bildebehandling. Ingen nettverkstilkobling.
  • 46" LED LCD, 1920 x 1080
  • 4 HDMI, 2 USB
  • MPEG4-tuner (RiksTV)
  • Les full test av Samsung UE46C5105 på Lyd & Bilde

LES OGSÅ: Nytt mobilbånd kan gi tv-problemer

God pris på populære TV-er

Testvinnere er alltid en het potet for butikkene, og for deg som vil gjøre et godt tv-kjøp lønner det seg å sammenligne priser på nett.

Her er tre gode alternativer som alle har kommet godt ut i tidligere tester:

6 POENG: Panasonic TX-P50VT20

Panasonic TX-P50VT20

Referansen: Panasonic TX-P50VT20

Foto: Lyd & Bilde

Panasonic er vår referanse for visning av 3D-innhold, men leverer også 2D-bilder i referanseklasse.

Panasonics siste plasmagenerasjon leverer svært høy bildekvalitet, og toppmodellen VT20 er det beste eksemplet på dette. Her får du kort og godt utrolig fargerike, naturlige og skarpe bilder, som dessuten er svært behagelige å se på over lengre tid.

50VT20 gjør seg aller best i et rom med litt dempet belysning og skjermen satt til enten Cinema- eller den meget fargenøytrale THX-innstillingen. Liker du å se film og sport på høylys dag, er en lyssterk LED-skjerm fortsatt bedre egnet, men ingen kan foreløpig slå Panasonic i kinomørket.

Samtidig skal det ikke stikkes under en stol at du kan oppnå nesten like bra bildekvalitet med 50V20, for ikke å snakke om den langt rimeligere 50G20 på vanlig 2D-TV. Om 50VT20 er verdt pengene, avhenger derfor mye av deg selv og hvor lenge du vil vente på skikkelig 3D-innhold.

6 POENG: Panasonic TX-P50V20

Panasonic TX-P50V20

Alternativ til 3D: Panasonic TX-P50V20

Foto: Lyd & Bilde

Om du vil ha førsteklasses bildekvalitet, men kan klare deg uten 3D, er Panasonics "nest beste" plasma TX-P50V20 et bra alternativ.

Den splitter nye 50V20 befinner seg rett under toppmodellen VT20, og rett over budsjettkilleren 50G20 i Panasonic-hierarkiet.

Teknisk sett er det noen små forskjeller på V20 og VT20. Sistnevnte bruker en annen type fosfor som tennes og slukkes litt raskere enn på V20, noe som skal gi en litt raskere oppdatering av fargeinformasjon i bildet. I praksis er det dog vanskelig å se noen stor forskjell på de to skjermene når de står side om side.

Svartnivået er identisk med VT20, fargegjengivelsen og detaljgraden i gråtoner likeså. V20 leverer kort og godt 99 prosent av bildekvaliteten til VT20 i vanlig 2D, noe som betyr et 2D-bilde i referanseklassen.

5 POENG: Samsung PS50C7705

Samsung PS50C7705

Det store 3D-kuppet? Samsung PS50C7705

Samsung puster seg selv i nakken med sin nye plasmaskjerm, som i tillegg til flott design og bildekvalitet også leveres med 3D!

Samsung har slått seg opp som leverandør av syltynne LED-skjermer. Men det mange ikke vet, er at de også tilbyr plasmaskjermer. 50-tommeren i 7-serien har mange likhetstrekk med sine LED-brødre, deriblant lekker, tynn design og avansert bildebehandling.

Om du har lyst på en lekker 3D-tv med godt 2D-bilde som samtidig ikke koster skjorta, kan Samsung-plasmaen gi deg i både pose og sekk.

La gå at denne skjermen ikke kan skilte med det råeste svartnivået, og at den mangler litt av dybdevirkningen som Panasonic-plasmaen gir på 3D. Men den kommer meget nær til en langt mer fornuftig pris.

Under normale forhold ser Samsung-plasmaen forbløffende bra ut, og således puster den ikke bare Panasonic i nakken, men kan også være et alternativ til Samsungs egne LED-skjermer.

  • Vurdering (1-6): 5 poeng
  • Pris: 16.000 kroner
  • PLUSS: Meget bra kontrast og svartnivå. Betraktningsvinkel.
  • MINUS: Mangler det siste svartnivået. Crosstalk i 3D.
  • 50" 3D plasma, 1920 x 1080
  • 4 HDMI
  • DLNA, Internet@TV
  • Les full test av Samsung PS50C7705 på Lyd & Bilde

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)